30 August 2009

Inte bara Afrikafördomar, utan också fejk?

NEW YORK Flera medier rapporterar idag om att det program som SVT snart ska börja sända och som är inspelat av produktionsbolaget Eyeworks kommit till på ett oschysst sätt: att Eyeworks inte begärt tillstånd hos rätt instans i Namibia, att betalningen varit låg, att serien framställer "primitiva infödingar", och att inga långsiktiga förbättringar såsom vattenbrunnar tillkommit.

DN "SVT befäster Afrikafördomar"
TT Spektra: "Betalade med säckar majs/SVT utnyttjar Himba-folket"
SR Ekot: "Deltog i SVT-serie, fick betalt i majsmjöl"

Afrikagrupperna har skickat ut ett pressmeddelande, citat:
LAC och Afrikagrupperna ifrågasätter även den ersättning som filmteamet erbjudit de medverkande himbafamiljerna.
– Filmteamet har betalat med några säckar majs och småpengar, drygt 40 kronor per dag. Det är förnedrande. När jag konfronterade dem sa deras kontaktperson på plats att ’de här människorna gör ju i alla fall ingenting’. Det är struntprat. De har sin boskap att ta hand om. När filmteamet är på platsen kan de inte sköta sina vanliga jobb, säger Zeka Alberto.
Afrikagrupperna är även kritiskt till de stereotyper som SVT:s informationsmaterial om produktionen förmedlar. På SVT:s hemsida refererar man till himbas vardag som ”extremt primitivt stamliv” och skriver att himbakvinnorna ”smörjer sig med rödbrunfärgad lera istället för att tvätta sig”. I själva verket används ockran för utsmyckning och som skydd mot sol, väder och vind. SVT:s programchef Emma Kronqvist har kallat programmet ”hetare och mycket mer 2009 än ’Robinson’”.
Men det verkar som om det finns mer än så.

I anslutning till artikeln i DN skriver i alla fall kommentatorn "Isak" från Spanien:
"Jag har sett programmet. Det visades här i Spanien (Perdidos en la tribù) och det är samma produktionsbolag etc som ska leverera den svenska versionen. Allt är bluff dock. Ett spanskt reporterteam åkte ner till Namibia och Indonesien och undersökte saken på plats. "Infödingarna" levde inte alls så som programmet visade. De hade hus, el, vatten och t.o.m. bilar. De fick betalt för att visa hur de en gång hade levt i konstgjorda byar – inte deras moderna liv. Programmet blev väldigt kritiserat härnere. Rasism, idioti och low-class underhållning..."
Fejk, alltså. Helt otroligt, om det stämmer. Konstigt dock, att Afrikagrupperna och deras samarbetsorganisation LEC inte skulle ha tagit upp det i sin kritik mot SVT?

Jag har varken tid eller möjlighet att kolla upp det hela närmare än så, så ta detta som ett tips från Isak och mig, ni på svenska redaktioner...

Har än så länge bekräftat Isaks version åtminstone i denna spanska artikel, där det även talas om att "infödingarna" köpt alkohol för pengarna de fått, och att inspelningarna skett i byar 70 mil från de platser där de medverkande i själva verket bor och att det knappast handlat om deras egentliga "reality" i denna "reality-såpa".

Uppdatering: det spanska programmet verkar ha handlat om san-folket, inte himba-dito. Jag överlämnar till någon annan att utreda skillnaderna mellan spanska och svenska Eyeworks, och dessa båda produktioner... Det kan ju hända att allt åtminstone skötts bättre denna gång än då, vem vet.
Men här finns nog mer att kolla upp och rapportera för dem som har resurser till det (hint, hint till frilansjournalisten Magnus Bellander som verkar vara på plats i Namibia och rapporterar till Ekot).

Se The Namibian: Swedish TV blasted for ‘exploiting’ minorities
“The SVT Web page refers to the every day life of the Himba as “extremely primitive tribal life”, stresses that they live in huts made of cow dung, and says that the Himba women “cover their bodies with red-brown clay instead of washing”.
“The clay, called ochre, is used for a number of reasons, including to protect the skin from sun and harsh weather conditions, and it is also used for beautifying purposes. This is not the same as to say that Himba women never wash,” the LAC argues.
The Spanish show, ‘Lost in the Tribe’, made similar stereotypical generalisations of the San people they filmed, and allegedly asked them to act as their ancestors did several years ago, contradicting the notion of a “reality” show.
In fact, the Spanish Commission for Refugee Aid (FCEAR) and the Spanish Agency for International Development Co-operation (AECID) both denounced the show and accused its producers – Channel Cuatro – of going out of their way to stretch the truth and make the people of these communities appear “extra primitive” simply to “capture an audience”.
“It’s supposed to be a reality show, but it ridicules them (San) to a large extent based on stereotypes,” Silvia Sala, the National Co-ordinator of FCEAR told The Namibian at the time.
Här är SVT:s sida om Den stora resan.

/Gunilla

4 comments:

  1. Denna praktskandal kommer att växa tro mig. Den låga ersättningen är egentligen bara ett sympton på en syn på andra männsikor som jag trodde vi hade kommit förbi. Hela programiden är idiotisk. Vi kunde lika gärna åka till Lappland och besöka samer och göra samma sak vilket vi gjorde för 100 år sedan.

    Att det är vår statliga Pravda TV som bekostar detta är sorgligt och det går inte att skylla på produktionsbolaget då grundiden är fel.

    ReplyDelete
  2. ... det är väl mera anmärkningsvärt att hela programmet är en bluff.
    kulissbygge är inget nytt begrepp för svt.
    och om syftet med programmet får var och tänka på själv.

    ReplyDelete
  3. Den spanska produktionen fick en massa kritik, inte bara för dåliga villkor, utan också för att deltagarna hämtades från urbana miljöer och till en inspelningsplats långt ute på landet. Bl.a. The Namibian har skrivit om det. Det verkar dock som att det produktionsteam om gjort den svenska versionen har varit i en befintlig by (även om man, som Magnus Bellander påpekar i ett reportage från byn i dag, nogsamt undvikit att filma på bilverkstaden eller affären i närheten som folk i byn brukar gå till)...

    ReplyDelete
  4. Hej!
    Kritiken från "Isak" från Spanien stämmer. Jag har pratat med Silvia Sala som jobbar för Spanska kommissionen för flyktinghjälp (FCEAR) i Namibia. Hon berättar att den spanska produktionen hos minoritetsgruppen san var under all kritik. Jag jobbar som journalist för Afrikagrupperna i Namibia, och arbetar halvtid på Legal Assistance Centres kontor, organisationen som godkänner filmtillstånd för minoritetsfolk. Det var därför jag hörde om skandalen och Afrikagrupperna sedan tipsade Magnus Bellander.

    På afrikagruppernas blogg kan ni läsa mer:

    http://africagroups.org/nam/

    Johannes Berndalen, Afrikagrupperna i Namibia

    ReplyDelete