11 September 2009

Kivalån till Gloria i Peru

Bild 11

NEW YORK Idag har jag för första gången lånat ut pengar genom mikrokreditorganisationen Kiva i San Francisco, närmare bestämt 25 dollar till en 38-årig kvinna vid namn Gloria som bygger upp en liten affärsverksamhet i Urubamba i Perus inland (se kartan nedan).

Jag har känt till Kiva i flera år – sedan 2005, tror jag (innan det startades, för jag träffade en av de inblandade i New York) men först nu lyckats sälja in en text om det.
Och så tyckte jag att det var på tiden att jag själv testade hur det är att vara riskkapitalist i det lilla! Faktum är att jag mer eller mindre tömde mitt bankkonto för Glorias skull, och då är det häftigt att tänka på hur långt pengarna förhoppningsvis räcker för henne. 850 dollar har hon bett att få låna; i skrivande stund har 275 kommit in men det är 19 dagar kvar.

Jag har lagt upp en "Gunillas Kiva"-karta i Google Maps för att så småningom förhoppningsvis kunna lägga upp Kiva-entreprenörer jag lånar ut pengar till i fler länder.

Och en vacker dag tänker jag förstås göra som Nicholas Kristof och söka upp personerna på plats.

/Gunilla

8 comments:

 1. Nu kan du vara ännu mer nöjd, jag har, efter at tha läst din blogg, precis lånat ut till två Kiva entreprenörer. Det är verkligen en jättebra ide!

  Jag har hört om dem tidigare (läst hos Kristof tror jag) men nu blev det äntligen av.

  ReplyDelete
 2. Vad kul! Visst är det fascinerande att nästan ingen annan än de själva trodde på idén när de startade..?!

  ReplyDelete
 3. Ja, och det verkar glädjande nog gå bra!

  ReplyDelete
 4. Kiva, någon koppling till Finland?

  "Kiva betyder snäll och vänlig på finska och även svenskalande personer i Finland använder ordet."

  / www.skolverket.se

  ReplyDelete
 5. Efter det att Lisa i tid och otid har propagerat för Kiva, så bestämde jag mig i somras för att avsätta 200 kronor i månaden dit. Det känns som ett bra sätt att göra skillnad. Dessutom tar man ställning själv, til vart pengarna ska gå, oc då känner man (jag i varje fall) sig mycket mer aktiv och ädel, än om man bara sätter in pengar på et bankkonto.
  Jag har fö gått med i Taffels Team på Kiva.

  ReplyDelete
 6. Jag såg dig i Taffellaget (som jag för övrigt är med i, utan att ha lånat ut några pengar den vägen)!
  Jag donerar 150 kronor i månaden till Läkare utan gränser och 100 till Rädda barnen, det får en förstås att känna sig ädel men passiv!
  Det hindrar ju inte att jag också sätter Kivadeltagandet i system -- de pengarna lär jag ju få tillbaka...med 98 procent sannolikhet. Man kan kanske rentav kan göra valutakursvinster. ;-) Har du något särskilt sätt att upprätthålla din månads-systematik?

  ReplyDelete
 7. Jag lånar ut till kvinnor, och i första hand länder/regioner där kvinnor är förtryckta och med politisk oro, t.ex. mellanöstern och afghanistan. På så sätt tror jag att jag bidrar till att uppfylla flera mål samtidigt. Sedan ska det gärna vara en bransch jag tror bidrar till tillväxt/nytta för flera, t.ex. internetcafeer.
  Jag får verkligen lägga band på mig för att inte satsa mer pengar.

  ReplyDelete
 8. Jag håller med HM, Jag tror det kan vara rätt beroendeframkallande. Det är kul att läsa alla historier men väldigt svårt att välja. Jag valde också kvinnor med försörjningsbörda (barn och ingen man/man utan jobb) och tog bland de minst populära, alltså den som hade fått ihop minst lån.

  ReplyDelete