11 September 2009

Greetings from Colusa County (with love)NEW YORK
Denna vecka har varit full av käftsmällar av olika slag, ska inom kort skriva mer om vad som håller på att hända här i Harlem och som kommer att påverka min tillvaro här i grunden. Tema: NIMBY. Fast det var ändå väntat.

Fredagskvällen inledes med ett oväntat – och synnerligen obehagligt – samtal från G C Services, en indrivningsfirma. Den vill genast ha inte mindre än 1 364 dollar i böter från panka mig (som redan är skyldig halva den summan bara för min sjukförsäkringsräkning, som redan förfallit – varför det är en smula läskigt att vandra omkring på gatorna just nu).

Varför böter? Long story, men om någon minns så stoppades jag av California Highway Patrol när jag reste runt på vischan i norra Kalifornien i november, vilket jag aldrig hann berätta så utförligt om – men nämnde i slutet av denna bloggpost.
Tydligen skulle jag ha infunnit mig i Colusa County Superior Court i februari, men tyvärr var det aldrig någon som nämnde det för mig. Och så poppar de upp med ett hyfsat rejält indrivningskrav i september!

Nå, om jag ska försöka se denna blixt från en klar himmel positivt så är det .... intressant med dessa små inblickar i amerikanskt rättsväsende.*)
Känns dock inte helt OK att en sådan här indrivningsprocess endast sköts per telefon, och med så gott som noll varsel. (Jag förhandlade mig till att få ringa tillbaka på måndag, vilket var så långt som de kunde sträcka sig, istället för att omedelbart lägga upp en betalningsplan.)

Gudarna ska veta att jag behöver de där pengarna själv, men det går ju heller inte att neka till att den luspanka delstaten Kalifornien behöver dem ännu bättre!

/Gunilla

P S Här kan ni se vilken förtappad brottsling jag är...klicka på bilden så får ni se mitt kaliforniska kriminalregister.
När jag får tid ska jag skriva om vad som hände! Men det började med att jag helt enkelt var lite sen med att slå på helljuset när det började skymma. Och jag fattade inte att det var mig polisen försökte få att stanna, så jag körde bara på.
Detta är alltså vad som kan ske om man nöjer sig med att köra runt med ett svenskt körkort, så jag vill verkligen råda er alla att skaffa ett internationellt körkort.*) Så'nt man får lära sig...
California Courts are under no obligation to send bail notices; however, our court does mail a courtesy notice to the address written on the citation. The notice indicates the bail amount, with or without proof of corrections if applicable.
(– – –)
If you fail to submit all required monies and documents to the court by your appearance or any continuance date you may have been granted by the court clerk or Judge, your case will be considered ‘FTA’ with an additional $400 added to your original bail. Once your case goes to ‘FTA’ and you still have not taken care of your case it will be turned over to GC Services for collections with an additional $300 civil assessment fee added to your bail.

Hade ingen aning om det, men nu har jag lärt mig att FTA betyder failure to appear...

8 comments:

 1. Gunilla, kan du inte ringa the Judge in charge of your case och förhandla? Jag vet inte om det går att göra det på distans, men straffen/böterna kan förhandlas i domstol. Jag vet, för under min tid så plockade de min kompis H, som inte heller (ville) fatta att det var hans bil polisen försökte stoppa ("Nej det är inte mig de vill åt, i Sverige kör de förbi och stoppar en") och fick rätt allvarliga böter. Men han tog caset till domstol, "visade upp sina ljusblå oskyldiga", och fick böterna halverade. Sen kanske jag inte borde säga det, men han stack i alla fall från landet utan att betala ens de reducerade böterna. Just det är ju inte en option för fröken själv förstås.

  För övrigt så är texterna du publicerar kryptiska, även för en jurist som pluggat juridik i USA. Om man inte har vuxit upp i det amerikanska samhället så är ex vis inte DUI en term som är uppenbar. Än mer gäller det för FTA.

  ReplyDelete
 2. Gunilla.

  Jag misstänker att dom har skrivit fel i boten.

  Heter du verkligen Gunilla Anges Kinn?

  Skall det inte stå Agnes?


  När jag bodde i Nevada så var vi uppmanade att fråga polisen som skötte radarn om han kunde visa upp sin Licens att sköta radar. Då på 80 talet fanns nämligen bara en sån polis.

  Men de kanske lägger ner om man ser att man kanske förväxlat dig med någon annan.

  ReplyDelete
 3. Leroy,

  Nä, de har stavat fel i två av tre namn. Hade jag varit det minsta smart hade jag vägrat medge att jag är jag när de ringde i fredags. Men de presenterade sig liksom inte, och vips hade jag bekräftat vem de talade med...
  Och tyvärr har de inte förväxlat mig med någon annan, jag var verkligen i Colusa i november!

  ReplyDelete
 4. Stefan,

  De bryr sig nog inte så mycket om att man inte vuxit upp här, så kan det ju inte funka. Men inte är de så pedagogiska, precis!

  Jag tror absolut att jag hade kunnat förhandla. Om jag hade ringt domaren i februari...

  Och sticka från landet kan jag väl i och för sig göra! Har ingen aning om hur långt G C Services tentakler sträcker sig, om ens till New York.

  ReplyDelete
 5. Give it a try iaf. Det kan gå, om du förklarar att hade jag vetat vad mina skyldigheter var så hade jag gjort det.

  ReplyDelete
 6. Det funkade för H, även om det är tre decennier sedan. Men amerikanska domare har avsevärt mycket mer omfattande befogenheter jfrt med svenska motsvarande.

  ReplyDelete
 7. "...hade jag vetat vad mina skyldigheter var så hade jag gjort det" låter som ett bra och patriotiskt svar, om jag kan få fatt på domaren.

  Kruxet är att det är honom man får deala med, men inkassofirman lyckades jag inte deala mer med än att jag fick uppskov att ringa på måndag (istället för att göra upp om en betalningsplan redan när de ringde på fredagseftermiddagen). Så det blir inte mycket tid att få tag på domaren, definitivt inte att skriva ett fint brev till honom...

  ReplyDelete
 8. Still, it may be worth a try. Show'em your nicest "blue eyes". Han (är det en hon är du antagligen körd) kan beordra både kända och okända, amerikanska och ickeamerikanska inkassobyråer "to stay put".
  Kansker lär du dig något in the mean time som du kan skriva om och tjäna åtminstone 1000 USD. Good luck!

  /S

  P.S. Nämna att du rent professionellt, efter x antal år som correspondent i USA, för första gången bevakar en amerikansk rättegång för svenska media. Då är du inne på hans "turf" och han kommer att tycka att det är lite kul att prata med dig eftersom det rör hans profession. SAMTIDIGT så visar du indirekt att du är en högst seriös, hårt arbetande person som bara har goda avsikter i allt du gör. Åsså är du en trevlig person.

  Det skulle inte funka i Sverige, men i USA kan det mycket väl leda till ett för dig positivt slutresultat. Good luck!

  ReplyDelete