15 September 2009

I Guds händer

NEW YORK Här kan ni läsa vad jag pysslat med idag, bland annat – bidrag till denna text (som skrivits ihop av min kollega Tomas Bengtsson i Stockholm. (Totalt skrev jag nog sex, sju kortare bitar, så kallade takes, som kablats ut i portioner till TT:s kunder.

/Gunilla Kinn


Livstid för terroranklagad svensk


New York/Stockholm (TT)

Den terroranklagade 43-årige svensken Oussama Kassir döms till livstids fängelse i USA utan möjlighet till förtida frigivning.
Domen är överklagad, men varken advokater eller experter tror att den kommer att ändras.
- Det är ju så att guvernörerna går till val på att bura in sådana personer, säger Ove Bring, folkrättsexpert och professor i internationell rätt, till TT.
I maj klargjorde en jury i New York att Oussama Kassir är skyldig på samtliga elva åtalspunkter. Och på tisdagen avkunnades domen. Kassir dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till förtida frigivning på två av åtalspunkterna. De övriga nio punkterna gav 5-20 års fängelse vardera.
Enligt försvarsadvokaterna var den hårda påföljden inte överraskande. De har överklagat men tror utsikterna är små att få saken prövad igen.
- Det är väldigt svårt att vara försvarare i sådana här mål i New York. Händelserna den 11 september 2001 finns kvar i allas medvetande, i såväl jurymedlemmarnas som domarens - det är svårt att hålla dem borta, säger advokat Edgardo Ramos till TT.
"Vålds- och hatmission"
Åklagarsidan släppte ett pressmeddelande. Där stod bland annat:
"Oussama Kassir tränade män för att bli terrorister på amerikansk mark. Dagens livstidsdom understryker vårt orubbliga engagemang att åtala alla som stöder al-Qaidas vålds- och hatmission så långt lagen når."
Kassir åtalades mot sitt nekande för att 1999 ha försökt bygga upp ett terroristläger utanför Bly i Oregon. Något läger blev det aldrig, men svensken vistades även en tid vid en moské i Seattle. Där har vittnen hävdat att han propagerat för jihad.
Fem åtalspunkter gällde deltagande i sammansvärjning, förberedelser till terrordåd och stöd till al-Qaida. Sex punkter gällde spridande av bombmanualer och giftrecept via hemsidor, som svensken ansågs ansvarig för till och med 2005.
Kassir, som blev svensk medborgare 1989, greps i december 2005 vid en mellanlandning i Prag under resa från Sverige till sitt gamla hemland Libanon. USA fick efter långa juridiska turer svensken utlämnad från Tjeckien i september 2007.
"I Guds händer"
Svenska åklagare fick 2005 ta del av amerikanskt material om misstankarna. Men någon förundersökning mot Kassir inleddes aldrig i Sverige. Informationen ansågs alldeles för vag för att kunna ta ett sådant beslut.
Både justitieminister Beatrice Ask och utrikesminister Carl Bildt avböjde att kommentera ärendet på tisdagen.
Amerikanska bedömare tror att Kassir kan hamna i något av högsäkerhetsfängelserna i Terre Haute eller Marion i Indiana.
Kassir fick på tisdagens själv föra sin talan - sittande med vit skjorta, vinröda byxor och händerna uppbundna med klovar i en kedja runt kroppen. Han avslutade sitt anförande:
- Jag lämnar detta ärende i Guds händer, och jag ber Gud om tålamod.

No comments:

Post a Comment