07 October 2009

Gömda-soppan allt soppigare

NEW YORK En liten bakgrund för er som inte minns riktigt vad Gömda-debatten bland mycket annat handlade om, från Monica Antonssons blogg:
"Enligt Mia själv har [Oxelösunds kommun] genom alltför nitiska tjänstemän betalat ut flera miljoner skattekronor för att finansiera familjens "flykt", uppehålle, resor och nöjen – pengar som hon, enligt egen utsago, inte ville ha. Det var, fortfarande enligt Mia, inte hon utan tjänstemännen som ville att hon och familjen skulle fly.
Tjänstemännen såg också till att hon och även maken Luis fick en sjukpension som bara den utgör minst ett par miljoner skattekronor – och såvitt känt är månatligen betalas ut till föräldrarnas adress med c:a 100 000 kronor per år än i dag."
Kommunens förfarande har nu granskats av externa revisorer från välrenommerade Öhrlings PriceWaterHouse Coopers, del av ett av världens största revisionsbolagsnätverk och enligt sig själva nummer 1 i Sverige bland revisionsbyråer.
Jag har inte tid att läsa deras korta rapport – fyra sidor som Monica Antonsson scannat in – ordentligt nu, men klart är att de har kritik mot den usla internkontrollen i kommunen.

Inte kan det vara lätt att granska något som hände för bortåt 20 år sedan heller, i synnerhet inte sådant som skedde bakom ryggar och utan papper. Allt är givetvis preskriberat, och Oxelösunds skattebetalare lär ändå aldrig få se röken av de där pengarna igen.

Men nu valde man alltså att göra en utredning – och så upptäcker Monica Antonsson idag att revisorerna bara kollat utbildningsnämnden! Trots att det naturligtvis var socialnämnden som i första hand handlade ärendet, och där de största tveksamheterna tycks ha begåtts.

Enligt henne har före detta kommunalrådet Göte Eriksson – som sagt i Monicas bandade intervjuer (citerade i hennes bok) att han på egen hand, med hjälp av socialnämndstjänstemän – såg till att Mia och hennes familj fick sina pengar, efteråt felaktigt spunnit det hela i Södermanlands Nyheter till att handla om utbildningsnämnden. Såväl lokalreportrar som revisorer tycks ha köpt det! Hur är det möjligt?

För en utomstående låter allt hemskt amatörmässigt skött, särskilt som uppgifterna om socialnämnden stått att finna i såväl Antonssons bok som hennes blogg. Men om någon av de inblandade läser detta och vill ge en motbild till Monica Antonssons är ni hemskt välkomna.

Läs Monicas inlägg: Mygel i Oxelösund; Granska socialnämnden och fundera över hur allt kunnat bli så'n här pannkaka, av en viktig granskning kring en av årets mest uppmärksammade avslöjanden. Som en kommentar till det som hände när "Mia" en gång flydde fältet i Oxelösund skriver hon:
"Makt korruperar. Eller vad säger man. Hade [Göte Eriksson (s)] inte varit partikompis med Mias pappa så hade Gömdasoppan antagligen aldrig hänt."
/Gunilla

10 comments:

 1. Så trikigt att man inte satt sig i den objektiva helikopter eller valt att efterforska källor. Att det skall visa sig handla om hur politiker genom påståenden vilesleder och att ingen vågar fråga tjänstemänne eller helheten får bli belyst.

  Jag anser att dagens politiker borde se fördelarna med at brister blir belysta och att inte medborgarnas pengar missbukas utifrån påståenden eller svåger politik.

  Man skall även om det är preskriberat kunna stå för det man gjort ör saningen kommer förr eller senare fram oavsett vad man påstår eller försöker peka på.

  Det är nog så att man kan ta tag i saker som flutit till ytan om man vill. Jag tycker nog att man tidigare borde visat detta i denn här historien och visat att man kan ta ansvar för agerande.

  Tragiskt att se att man fortsätter att bygga murar i stället för möjligheter.

  Tur att du ser hu en del av verkligeheten ser ut.

  Hoppas du har fortsatt kontakt med Joline och ser hur en del hot och verklighet kan se ut.

  För hon har visat på ovanlig talang och vilja.

  Hopps så klart att de som far med osannning eller halvsanning inser att ursäkt vore på sin plats.

  Bättre dela med sig än att påstå och ta.

  Kan man inte det så skall man åtminstone försöka få utrymme att förklara sitt agerande.

  Men vem har valt vad?  Leroy

  ReplyDelete
 2. Inblandade tjänstemän kan så klart frias, men agendan och agerandet kan ifrågasättas.

  Eftersom man fortsatt valt att försöka påstå eller dölja agerandet.

  I stället för att gtranska sannings halt.

  Nog borde nuvarande politiker se fördelarna med att allt får flyta till ytan och man rättar sig i leden och gör mitåt kanske ber om ursäkt för enskilda individers agerande.

  Fjärmar sig från den osanna verklighet man försökt bygga eller erkänna att man blivit lurad.

  Enklast vore nog ett förlåt eller erkännande och att man visar inblandade som kräver svar hänsyn och respekt.

  I stället för att fortsätta att skifta focus.
  Eller försöka skylla på andra.

  Leroy

  ReplyDelete
 3. Gunilla!

  Inte Soppig.

  Inte utvecklad eller granskad "Thourougly", snarare invecklad och outvecklad.
  Tur att du ser vad som pågår i alla uttalade Banan republiker/samhällen.

  Leroy

  ReplyDelete
 4. Hur ska medborgarna i Oxelösund nu få tillbaka sina skattepengar som en tjänsteman i kommunen har skänkt bort till en dotter vars far han kände? Hur kan man svindla bort skattepengar utan påföljd?

  Cuben

  ReplyDelete
 5. De borde nog sätta in pengar till behövande barn.

  Jag har förut utmanat x-pressen och andra till civilkurrage och rättvis fördelning.

  Men få verkar bry sig. Hoppas Mincas insamling till utsatta barn skjuter fart och att ingen behöver stå där utfryst i kylan.

  Eller känna sig övergiven på handlarns trapp.

  Som Fröding en gång skrev så vackert om.

  Vi kan alla bidra till förändring om vi har viljan oavsett bakgrnd eller förutsättning.

  Bättre ge än ta eller att påstå och inte kunna visa sig levererar.

  Frågetecken får bli utropstecken i stället för att fortsatt stå där som outrätade frågor och fågelholkarna inte ser vilka förusättningar/eller embryon eller ägg som laggts ut/fram.

  Tur att en del journalister ser skillnad
  och orkar kämpa för rättvisa och sanning.


  Man vet att dom var på publicist klubben eller såg hur man ropade att sanningen spelar ingen roll. De viar attt de vågar fortsätta skriva och i frågasätta.


  Leroy

  ReplyDelete
 6. Jag menar så klart Änglagårdsinsamlingen.

  Glömde nämna den.

  Men gör det här:

  http://monicaantonssons.blogspot.com/

  och här:
  http://monicaantonsson1.blogspot.com/2009/09/kvinnosjukhuset-anglagard-i-novozybkov.html

  För rättvisans och sanningens skull.  Leroy

  ReplyDelete
 7. Som revisorer räknat är alltså Öhrlings(etc) rätt amatörmässiga, tycks det.

  ReplyDelete
 8. Dom har blivit vilseledda och valt att granska en annan del av historien än den helhet dom kunnat granska och som grävt ordentligt.


  Tragiskt.

  För de som drabbats och drabbas utifrån politisk agenda och påstående.


  Leroy

  ReplyDelete
 9. D.v.s Öhrlings har bra revisorer men de har villseletts liksom du och jag mfl. I den katt och råtta lek man tror det handlar om man inte väljer att inse allvaret eller förneka sin egen roll.

  Fly från ansvar.


  Leroy

  ReplyDelete
 10. När granskningen skulle ske så var det rätt svårt att vara vilseledd, om man nu inte bor under en sten.

  ReplyDelete