06 October 2009

Veckans Eko om bananbataljen

Publicerad i nyhetsbrevet Veckans Eko/Ekolådan 41/2009 (smärre skillnader i redigeringen):

Hösten bjuder på premiär för två kontroversiella filmer om hur det kan gå till när livsmedel produceras.

Först ut är den svenskproducerade filmen om hur bananplockare i Nicaragua skadats av kemikalier och deras rättsliga kamp mot Dole – som nu stämmer filmmakarna.

– Jag vill att Bananas ska göra många olika saker, säger Fredrik Gertten på telefon från ett dokumentärfilmsseminarium i Reykjavik.
– Jag hoppas att den ska få tittarna att fundera över maktstrukturer. Jag hoppas också att folk ställer frågor, till exempel i den egna butiken. Hur har de som producerat varorna behandlats? Får de engagera sig fackligt? Har de fått vettiga löner? Sätter produktionen spår i naturen? Det här gäller inte bara bananer.
Filmen får premiär den 8 oktober i Malmö; dagen därpå i en rad andra städer.
Den skildrar hur en advokat i Los Angeles, Juan Dominguez, driver ett dussin nicaraguanska bananarbetares fall.
De är alla sterila, och hävdar att det beror på att de på 1970-talet utsattes för bekämpningsmedlet DBCP, som bananjätten Dole länge använde på sina plantager – trots att det var känt att det är skadligt. Tiotusentals bananplockare runt om i världen kan vara drabbade.
Hittills har sex av arbetarna tilldömts rejäla skadestånd från Dole, medan de andra inte kunnat visa att deras skador beror på just kemikalierna. Processen pågär ännu, eftersom utslaget överklagats.
Men Dole har valt att attackera Fredrik Gertten och WG Film. Bolaget hävdar att Bananas är ensidig och full av fel.
“Filmen undviker att berätta avgörande fakta som att advokaten i filmen numera är utsatt för en utredning om att ha förfalskat bevis och manipulerat vittnen,” sade Doles advokat Ted Boutrous till DN i somras.
– Dole tvistar till sanningen för att ingen ska fatta något, kommenterar Fredrik Gertten.
– De framställer sig själva som offer – trots att vi har med i filmen hur Doles VD själv erkänner hur bolaget godkänt DBCP.
Skadeståndsadvokaten Juan Dominguez har förvisso anklagats för att ha manipulerat vittnen. Men det gäller andra processer än den i Bananas, och Fredrik Gertten hävdar sin rätt att skildra en fråga även om den utvecklas sedan filmen är klar.
– Vi måste ha rätt att berätta om de människor som jobbar i skuggan av de här stora bolagen. Företagen måste förstå att de är en del av ett större sammanhang, säger han.
Det som handlade om arbetarnas rättigheter har för Fredrik Gertten även blivit en strid för yttrandefriheten. Han tvingas nu ägna sig åt ett juridiskt och medialt ställningskrig mot Dole.
– Det är viktigt att vi vinner, och att vi vinner tydligt.
En annan film som vållat kontroverser i USA är Food Inc, som också berör livsmedelsproduktionens baksidor och som fått goda recensioner – men hård kritik från industrijättar för att vara ensidig. Den kommer till Sverige i november.
Gunilla Kinn

http://www.bananasthemovie.com
http://www.foodincmovie.com

1 comment:

  1. Gläder mig att företrädarna för MAX hamburgerrestauranger kastade ut Doles produkter från sortimentet i går. Coolt!

    ReplyDelete