När debatten om felaktigheterna och falsarierna i Gömda och Asyl rasade som värst i vintras var det flera aktörer som fick stort utrymme med vinklingar på att det handlade om ett "drev" mot Liza Marklund, med den underliga undertonen av att kritiken mot hennes böcker och hur de drabbat människor därmed skulle falla.
Bland dessa fanns Ester Pollack, som skrev om Gömda-debatten i Svenska Dagbladet. Något senare kom hon ut med en bok som handlar om mediedrev, så det är väl troligt att hon ser drev och drevdrabbade vart helst hon tittar. Det blir ju lätt så när man skriver om något.
Bland dessa fanns Tiina Rosenberg, som – själv en gång mycket svårt drevdrabbad, givetvis – skrev hos Newsmill att Marklund drabbades av "motbjudande mobbning" och borde lämnas i fred, utan att verka det minsta insatt i sakfrågorna om böckerna.
(En retorisk fråga: Varför har Rosenberg inte skrivit något om att Jan Guillou, bland många andra män, varit hyfsat utsatt för ett mediedrev nyligen?)
Och bland dessa fanns Anders Pihlblad. Hans intervju med Liza Marklund i TV4 var så vinklad på hur hon kände sig, och hur det var att ha drabbats av ett drev, och så oinitierad i själva sakfrågorna, att jag kände mig tvungen att skriva en (dessvärre obetald) text om det till fackförbundstidningen Journalisten.
Som synes av bilden ovan har Anders Pihlblad nu valt att skriva en bok om mediedrev, som kommer ut i april.
Jag tycker att det är ett synnerligen angeläget, mediekritiskt ämne. Förvisso har jag skrivit här på bloggen om hur drev kan vara av godo, exempelvis genom att citera förre TV4-medarbetaren Joachim Dyfvermark som konstaterar att drev, ett medialt tryck, ibland kan behövas för att få fram sanningen. Men det behövs inte mycket empati för att inse att mediedrev, berättigat eller ej, är något av det värsta som kan drabba en enskild människa.
Det enda jag känner till om den här boken är det som står ovan. Och det låter förvisso som ett intressant och bra grepp att Pihlblad rannsakar sin egen journalistiska gärning och intervjuar människor som han själv varit med om att pressa.
Men ... Anders Pihlblad är politisk reporter. Nästa år är det riksdagsval. Är det OK att en av TV4:s politiska reportrar lierar sig som drevoffer, tillsammans med den kvinna och statsministerkandidat som han rimligen borde ha till uppgift att granska?
Nej, det är verkligen inte OK, tycker åtminstone den person som tipsade mig om den här boken och som ser detta som ett allvarligt undergrävande av TV4:s trovärdighet.
Sådana undergrävanden finns det redan i och för sig många av. Men om Anders Pihlblad ska ha samma inställsamhet gentemot Mona Sahlin – se de tu på omslaget ovan, förenade av en glupsk och läbbig medievarg – som han hade i den bedrövliga intervjun med Liza Marklund i januari blir det nog många TV-tittare som byter kanal.
Se även:
Kollegialt samförstånd om "drev" borde stoppats av TV4 (5 februari)
och:
Dramadrottningarna styr över kvällspressen (17 februari)
– se rubriken "Bloggbonus; P S II" om "bloggdrev" allra längst ner i inlägget
Uppdatering
Anders Pihlblad sade själv för två år sedan, apropå Schenström/Pihlblad-affären i Expressen:
"Allt som kan ifrågasätta mig som oberoende politisk reporter är inte bra."och
"Det är viktigt att jag har ett kontaktnät. För att kunna ifrågasätta makten så måste man ha kilar in i makten."OK, då vet vi vad omslaget ovan föreställer: kilar in i makten.
/Gunilla
(Tipstack: C!)
Hej.
ReplyDeleteMycket bra skrivet, som vanligt :-)
Tips!
ReplyDeleteMymlan skrev lite 091101 efter tips:
http://blogg.passagen.se/mymlanthereal/entry/setup
Leroy
Paul Ronge verkar ha tänkt och skrivit en del om detta.:
ReplyDelete"Krishantering tycker Paul Ronge är roligast att arbeta med och även där har han utarbetat en agenda om hur man går tillväga, där frågorna ”vad” och ”hur” är viktigast att ställa. Dessutom att ställa dem i rätt ordning; man börjar med frågan vad som hänt och hur det kunde hända, då det signalerar en öppenhet. Av sekretesskäl kamouflerar han en del exempel men att TV4 klarade krisen när reportern Anders Pihlblad fotograferades pussande med Fredrik Reinfeldts statssekreterare Ulrika Schenström visade på god krishantering av de förra men inte av Reinfeldt som först mästrade journalister i intervjuer, om att de byggt en falsk historia. Men kruxet var om statssekreteraren varit berusad eller inte, och krognotan visade att så var fallet och hon avgick och Reinfeldt fick lära sig en läxa."
Se hela analysen jag läste:
http://www.alba.nu/artikel/artikel_utskrift.php?id=969
(091019)
Leroy
Han som tog bilderna, jimmy Wixström:
ReplyDeletehttp://www.nwt.se/karlskoga/article46045.ece
Leroy
En bra ifrågasättande blogg 20071102:
ReplyDeletehttp://svenskmedia.blogspot.com/2007/11/regeringen-viker-sej-infor-ett.html
Nog med tips, nu får Ni läsa ett tag.
Det blir nog många som läser och begrundar.
Tur att du har mediacreeper och ser till helheten.
Inte bara en sida av historier.
Leroy
Eller Intervjun i deras första husorgan:
ReplyDeletehttp://www.aftonbladet.se/nyheter/article2003653.ab
"Jimmy Wixtröm berättar att han efter händelsen har träffat Anders Pihlblad vid ett tillfälle.
– Han verkar glad och trevlig. Det var inga hard feelings. Jag tog en bild av honom. Vi är polare."
Berättar att han efter händelsen har träffat honom en gång -Vi är polare?
Träffat honom före då kanske eftersom dom hunnit bli polare?
Leroy
Föresten. "Jag tog en bild av honom"
ReplyDeleteSå hon var inte den som var det centrala. Hm.
Man kan så klart misstänka var tipset kom ifrån.
Leroy
Tänk hur en del agendor och agerande kan bli så totalt fel inom media och politik.
ReplyDeleteLeroy
Årets osmakligaste notis: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8360569.stm
ReplyDeleteUrp!