01 December 2009

Detroit flaggar på halv stångDETROIT Stjärnbaneren hängde på halv stång utanför Renaissance Center, det komplex där GM har sitt huvudkontor i centrala Detroit, på måndagseftermiddagen. Fanorna skulle enligt uppgift hedra minnet av stupade soldater i Afghanistan.
Tiden lär utvisa om de också innebar ett dåligt omen för Saab, vars framtid skulle avgöras på det GM-styrelsemöte som inleddes på måndagskvällen och fortsätter på tisdagen.

Själv har jag – och många kolleger – tillbringat ett antal arbetstimmar med att häcka i de allmänna utrymmena inne på Renaissance Center idag, i väntan på nyheter om Saab. Kommentarer från de svenska representanterna på plats – Saabs Jan-Åke Jonsson och näringsdepartementets Jöran Hägglund – fick vi, men information från GM kan vi nog se oss om i stjärnorna efter.

/Gunilla

2 comments:

 1. Coolt för mig att läsa! Renaissence Center är en av mina allra första upplevelser av USA. Mina två först resor gick till Detroit. Andra gången tog mina kompisar mig till bar på Renaissance Center. Centrat var så sprillans nybyggt att jag inte tror markarbetena utanför var klara. Jag var en oerhört imponerad 22-åring av det där glasbyggnadskomplexet. Fanns inte mycket liknande då.

  Du skriver att GM äger det idag. Det var ju Henry Ford II som tog initiativet till byggnationen och som jag tror hade det som HQ under åren som följde. Syftet var att "renovera" delar av Detroits Centrum, som då var så nedgånget och kriminaliserat att "vanligt folk" aldrig åkte dit, iaf inte efter mörkrets inbrott. Å det stämmer. Min första resa till Detroit var 1975 o då kom jag direkt från flygplatsen med buss till city. Jävligt kusligt! Hur ser det ut idag?

  Det sades då - enligt mina kompisar - att Henry Ford idkade affärsmässig utpressning mot Fords underleverantörer och andra affärskontakter för att få bygget till stånd. "-Ni skall väl vara med (och filantropiskt) bidra till projektet för att renovera Detroit City?" underförstått, annars kanske ni inte längre skall vara underleverantörer till Ford Motor Company.


  Hur skall man tolka det faktum att Ford drog sig ur, sålde RC och klarade sig någorlunda och att GM köpte komplexet och tvingades in i en Chapter 11 efter några år? Kan fastighetsmarknaden i Detroit verkligen ha utvecklats positivt efter alla neddragningar i basindustrierna?

  ReplyDelete
 2. Såg på Wikipedia att antalet invånare i Detroit City gått ned från drygt 1,2 miljoner till 0,9 från 1980 till 2008. All time high var 1950 då det var strax under 1,8 miljoner.

  Det är klart att det är mer kontor och att folk flyttat ut t förorterna, men om man jämför Wiki's f Chicago så var det 3 miljoner 1980 och 2,85 idag. Fast de siffrorna är inte lika exakta som de för Detroit.

  ReplyDelete