16 March 2010

Rewrite betyder "skriva om"!
Bilden återges med tillstånd från Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland i Ohio.

NEW YORK Igår var jag på Hall of Fame-spektaklet på Waldorf-Astoria – det vill säga i pressrummet, där olika grånade legendarer såsom medlemmarna i The Hollies och Little Steven dök upp vartefter (samt Iggy Pop; inte så grånad).

Tyvärr missade jag Anni-Frid Lyngstad-Reuss' och Benny Anderssons pressmöte. Men det var med laga förfall, tycker jag – eftersom jag då befann mig på Patti Smith-konsert (mer om den senare).

Abbornas svenska pressträff, som ägde rum på hotellbaren redan under eftermiddagen, hade jag kunnat gå på – om jag bara hade vetat om dess existens. Det hade förstås varit roligt. Men men, det var kul att se dem ta emot utmärkelsen sent på kvällen, även om det bara var på en pressrumsskärm.

Det roligaste med att hänga där var att diskutera gamla ...ehum....punkminnen (nåja) från 70-talet med Thomas Nilsson, som dröjt sig kvar för att fotografera Iggy Pop och The Stooges. Hans fina bild på Mr Pop kan ni se här! Där finns också en berättelse om hans möte med Benny&Frida, som ni nog också kan se på bild i dagens Expressen.

I fredags hade SvD:s nöjesredaktion en intressant artikel om Abbas musikhistoriska betydelse, skriven av reportern Anton Gustavsson. Den kan ni läsa här: "Tack för musiken – Nu tar Abba plats i rockens Hall of Fame".

Till den hörde en faktaruta, som ni kan se nedan till vänster. Till höger finns den faktaruta Aftonbladet hade i natt, fyra dagar senare. (Klicka på bilden så blir det lättare att läsa.)


Det är en gåta hur Aftonbladets reporter kan med att skriva sin byline under sin faktaruta – när hon knappt ens bemödat sig att ändra särskilt mycket av språket i SvD:s faktaruta, utan mest bara kortat och skrivit om en aning.
Att SvD anges som källa räcker liksom inte. Man får helt enkelt anstränga sig lite mer, även med en så kallad rewrite. Anton Gustavsson bör skicka en faktura.

/Gunilla

P S Måste säga att jag alltid blir lite nervös när jag skriver sådana här inlägg, för vem vet varifrån uppgifterna i SvD:s faktaruta kommer – kanske från ett pressmeddelande från Polar? Det gör inte läsaren, i alla fall. Men tillsvidare utgår jag att de är Anton Gustavssons research och formuleringar.

Och som vanligt skriver jag sådana här inlägg mest för att försvåra för mig själv att välja enkla genvägar.

6 comments:

 1. Gunilla det finns inga enkla genvägar!

  Du skriver och raapporterar av den verklighet du rapporterar eller försöker skriva om.

  Du gör det bra och trovärdigt.


  Leroy

  ReplyDelete
 2. Kan det vara så att tidningen har gjort sig skyldig till brott mot Upphovsrätten? Undrar vad tidningsutgivarnas jurist säger om det här?

  ReplyDelete
 3. Cuben,

  Nja, rent formellt så har upphovsrätten helt klart överträtts. Sedan misstänker jag att ingenting händer i det här fallet - jag tror att många i branschen är luttrade och inte tycker att det är särskilt allvarligt. (Källan var ju angiven, och texten något omskriven.) Dessutom försöker man kanske sitta still i Schibsted-båten? Vet ej.
  Texter och faktarutor från TT råkar dagligdags bli mer eller mindre ordagranna delar av andra reportrars artiklar, utan att skrivas om. Ingen på TT orkar längre protestera, tror jag, för att det händer för ofta.

  Men jag tycker det är slappt att inte rewrita mer om man nu ska rewrita, så därför ville jag uppmärksamma oskicket.

  Journalisten hade för några år sedan en intressant artikel om citaträtt:
  http://www.journalisten.se/artikel/6416/rewrites-hur-mycket-far-man-egentligen-citera
  Den handlar i och för sig mest om hur mycket man kan plocka ur andra tidningars intervjucitat, inte direkt om faktarutor. Men där hittade jag följande, ur en enkät med olika redaktionschefer:

  "Det sker då och då (men inte särskilt ofta) att enskilda reportrar skickat en räkning till tidningar som ägnat sig åt kopiering istället för citering."

  Det sades av Aftonbladets dåvarande informationschef Olof Brundin.

  ReplyDelete
 4. Ja, det var kul att prata punk trots att Iggy avbröt vårt samtal :-)

  Angående faktarutan så är det en uppgift där som verkar vara mer en myt än fakta. Den om att Abba skulle ha blivit erbjudna en miljard dollar för en återförening. Benny pratade om detta under det svenska pressmötet. Han sa att de aldrig hade sett något konkret erbjudande med den summan och han antydde att han trodde att detta erbjudande aldrig varit förankrat i verkligheten.

  Han sa f.ö. att de aldrig seriöst har övervägt att återförena Abba sedan sedan1982, då de splittrades.

  Coolt att Paolo Pellegrin har tagit ditt bloggporträtt!

  / Thomas N

  ReplyDelete
 5. Den här är ju rolig också:
  http://www.expressen.se/Nyheter/1.1922591/jihad-jane-nekar-till-mordforsok

  Det är jag som skrivit hela texten från "Mark Wilson som försvarar Colleen LaRose vill inte bekräfta..." och resten.

  Men Expressen abonnerar på TT:s material just för att kunna använda det så här, och anger ju även TT som källa samt behåller textens credit. Så det är formellt helt OK. Det ser ändå lite komiskt ut...

  Och varför skulle läsaren behöva veta hur hemmareportern Anna Lindström - som har bildbyline - ser ut? Nej, bort med alla bildylines utom möjligen för krönikörer och reportageteam på fältet.

  ReplyDelete
 6. Senkommen kommentar till inlägget om rewrites, men idag så glömde Dagens Industri t.o.m. att översätta det klistrade till svenska innan det publicerades:

  "Buffetts bolag har också köpt på sig fler aktier i detaljhandelsjätten Wal-Mart. Andra bolag på köplistan under andra kvartalet var medicinteknikföretag Becton Dickinson & Company, vattenreningsbolaget Nalco Holding Company and det franska läkemedelsbolaget Sanofi-Aventis."

  Tredje stycket från slutet i
  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=276398&rlt=0&pid=213200__ArticlePageProvider

  ReplyDelete