05 May 2010

Nyhetsmagasin till salu


NEW YORK Våren 2003 jobbade jag på Newsweek International som *researcher* två dagar i veckan under en period, i samband med nyhetsmagasinets pressläggning. Jag får ju inte jobba mot betalning på amerikanska arbetsplatser, och formellt var detta en praktikplats. Newsweek har ofta praktikanter just från SIPA/Columbia University där jag studerat.

Mina arbetsuppgifter var bland annat att hålla kolla på flödet av texter som vandrade fram och tillbaka till och från korrespondenter, stringrar och frilansmedarbetare runtom i världen till redaktörerna i New York, och att se till att alla hade läst redaktörernas bearbetade versioner av manuskripten – samt att tidningens jurist, korrekturläsare, redaktionschefen (Nisid Hajari) och chefredaktören (Fareed Zakaria) hade godkänt respektive text. Det gällde också att se till att fotografier och bildtexter hängde ihop på bästa sätt.

Ibland fick man ringa samtal till spännande platser som London eller Lahore för att fråga något. De stackars medarbetare som bidragit med texter, ofta med bitar till världsomspännande artiklar med flera inblandade skribenter, fick finna sig i att redaktörerna ofta skrivit om manuset totalt, och ibland strukit nästan allt de skrivit. Vad de än hade lämnat förväntades de finnas tillgängliga för att svara på frågor eller skriva om/uppdatera under fredagen och lördagen, gissningsvis mot blott rudimentära arvoden.

Veckans höjdpunkt var de ofta 1,5–2 timmar långa middagarna i direktionsmatsalen i samband med pressläggningen på fredagskvällarna. Det fanns hur mycket mat som helst (och vin) och man satt och åt och åt och åt från en matsal med utsikt mot glittret på Columbus Circle och i ett kvällsbelyst Central Park. Det ni, trerättersmiddag med Fareed Zakaria (ibland)! Väldigt långt ifrån de klyschiga lunchlådorna-vid-datorn som man föreställer sig att alla kontorsråttor på Manhattan lever av (fast sådana åt vi förstås på lördagarna). Jag håller fortfarande kontakt med några av kollegerna från denna tid, via Facebook.

Det var märkligt att få följa hur tidningen materialiserade sig varje vecka, även om min insats var blygsam i sammanhanget. Och sorgligt att de senaste åren ha tvingats följa magasinets nedgång. Det är inte lätt att göra veckotidningar av nyhetskaraktär i dessa tider. Nu är tidningen till salu. Chefredaktören Jon Meacham (som ansvarar för hela tidningen, inte bara den internationella upplagan) förbereder ett bud.

New York Times: "Newsweek on Block as Era of the Newsweekly Fades"
Citat av Meacham:
“Believe me, I have tossed and turned for years about this. I think there’s a place for a reasoned discussion and presentation of what’s happening and what it means. What form that takes, I don’t know. Nobody does.”
/Gunilla

No comments:

Post a Comment