08 November 2006

Amorteringsmammorna avgjorde valet...

NEW YORK Jag erkänner att jag är aningen bitter för att inte ha haft möjlighet att skriva några valreportage alls denna gång. Att bevaka och skildra val är nämligen min favoritgenre (har bevakat val på smått bisarra ställen: Ulaanbataar/Mongoliet 2000, Dili/Östtimor 2001, Amishland m m/Pennsylvania 2004 och Port-au-Prince/Haiti 2006)!

Allra roligast hade det ju varit att fara omkring i Midwest under oktober, eller som mina SR-kolleger fick göra: längs med Mississippi.

Men ett reportage, som jag verkligen hade trott att jag skulle få göra och som inte hade kostat så mycket att genomföra, hade varit att tillsammans med en fotograf fara ut i förorterna väster om New York för några veckor sedan – i jakt på de medelklassväljare som ojar sig över huspriser och annat.
Av Washington Post döpta till Mortgage Moms, alltså "amorteringsmammor" (en anspelning på "soccer moms" och "security moms", som röstade på Bill Clinton respektive George W Bush). Dels för att det verkade vara en viktig väljargrupp, dels för att det är så hög igenkänningsfaktor för svenska läsare.

Skrev därför i oktober till en redaktör i vars tidning ett sådant reportage skulle passa, och som hade bett om idéer. (Dagen innan hade han ringt och berättat att han själv var på väg till USA för valbevakning, och då föreslog att vi skulle kunna göra vad han kallade ett "joint venture" till tidningen inför valet.)

Men redaktören svarade dessvärre aldrig, och idén rann ut i sanden. Hoppas det blev några "amorteringsmammor" i andras reportage – för det verkar ju som om valanalytikerna utsett dem till viktiga "swing voters" i gårdagens val (till exempel BBC).

Well... Jag får göra som republikanerna och komma igen 2008.

Ett valreportage åstadkom jag i alla fall! I juni vimsade jag omkring i Connecticut under en helg, i hyrd bil, i jakt på Ned Lamont som just då hade börjat få momentum i kampen om Joe Lieberman senatsplats. Reportaget som blev resultatet finns från och med nu i mitt textarkiv. Läs gärna, jag har lagt in några av mina foton också!

Måste säga att jag inte är helt förvånad över att Ned Lamont inte vann igår. Han framstod dessvärre som ganska plastig när jag talade med honom – och som kanske framgår av min text hade han inte mycket att säga. Men det var gott med hummer.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment