10 September 2007

Stockholm – Capital of Scandinavia

NEW YORK Stefan skriver i en kommentar till detta inlägg att det finns en viss logik i att amerikaner kallar Norden för "Scandinavia", eftersom de skandiska bergen rent geografiskt ligger även i nordvästra Finland (däremot inte i Danmark, där finns ju inga berg alls). Hmmm... Jag tycker i alla fall att det låter konstigt, men jag ska tänka på det nästa gång någon här i Staterna säger Scandinavia och menar Norden! Tack, Stefan.

I vilket fall som helst, Stockholms stads ambition att sno åt sig epitetet Capital of Scandinavia från Köpenhamn verkar ha lyckats – så tillvida att det var rubriken för en helsida i New York Times' resebilaga i lördags. Läs här, så får ni veta hur ni kan tillbringa 36 timmar i Stockholm! (Rubriken var dock mer påtaglig i papperstidningen, som puff på resebilagans första sida om jag inte minns fel.)

Några skojiga godbitar ur texten:
The Swedish version of a good time is all about high glamour, haute cuisine, more high glamour and having fun.
– – –
Riche (– – –) has two distinct lounges that divide along the age barrier — fresh meat and the leftovers — according to die-hard regulars.
– – –
Even before the Bjorn Borg lovefest that was this year's Wimbledon, the Swedish tennis star's lithe late-70s look of tennis short shorts and trim polos was going fast at the many vintage clothing shops in Sodermalm.
För övrigt skulle det väl kännas tomt utan dessa eviga små stavfel i texter om Sverige, som Gotsgatan (Götgatan) och Matsbaren (d v s Matbaren, på Grand Hotel)!
Synd ändå att de inte kan lära sig att peta in prickar och ringar på bokstäverna (skribenten försökte säkert). Det blir lite konstigt när det står "Asogatan"... Men de klarar sig säkert, de glamourösa besökarna som nu lär flockas därhemma (till exempel i "the city's picturesque historic heart" of Gamla stan).

36-timmarsprogrammet låter annars trevligt och inspirerande. Jag borde själv ha följt något liknande i augusti. Tänk att jag ännu en gång missade att gå till Cadierbaren!

/Gunilla

P S Ni som läser New York Times-texten, tro inte på det som står i faktarutan – att det finns "many major carriers" som flyger från J F Kennedy-flygplatsen till Stockholm.
Låter ju som att det är direktflyg som avses, men alla direktlinjer (SAS, Continental och Malaysian Airlines) flyger mellan Arlanda och Newark. JFK innebär alltid ett byte.

4 comments:

  1. Jag har alltid haft klart för mig den vedertagna skillnaden mellan Norden (S,F, N D) och Skandinavien (=i mina ögon alltid S, N, D). Trots det har jag i vardagssnacket m mina amerikanska vänner brukat uttrycket Scandinavians för vår grupp av människor, en grupp som även inkluderar finländare. Lättare så. Alla säger så. Förståeligt eftersom Nordic countries blir lite tungt i vardagstal. Lite petimeteraktigt. För två veckor sedan hade jag besök av mina amrisar. Under besöket och i lummigheten efter en låååååååång middag, så kollade vi definitionen på Wikipedia. Där gör de ju skillnad på geografiska Skandinavien och det kulturella Skandinavien. Frågan är väl vad som eg skall avgöra. Geo eller kultur? Jag hade i alla fall inte en aning om att Danmark öht inte ingick i det geografiska Skandinavien. Eller att delar av Finland faktiskt ingick. Hade du det, Gunilla? Men pratar vi det kulturella så vete fasen om jag inte skulle vilja inkludera Finland i det i alla fall (det geografiska ser jag inte att någon av oss kan påverka). Även om vi är olika så menar jag att det som förenar trots allt är mycket mer omfattande. Jag kan ju inte göra om definitionen, men fick jag göra det så skulle nog Skandinavien få inkludera F också.

    /Stefan

    ReplyDelete
  2. Jag hittade en artikel om ett par boende i Sverige i New York Times Real Estate och den berörde alltså bostadsmarknaden om än väl vinklad i mina ögon (skandinavisk minimalism och sval björk till leda) men nåväl hittade den i lördags, 15 sept.

    ReplyDelete
  3. Hej,
    såg din reflektion om Stockholms varumärke. Bifogar länk till en artikel jag skrivit om de som tagit fram varumärket. Om du är intresserad.

    Hälsningar,
    Jan

    http://www.arbetaren.se/articles/kultur2007095

    ReplyDelete
  4. Tack, Jan, väldigt intressant!

    ReplyDelete