16 November 2007

Pasta Elks – Ikeas nya bidrag till världens matkultur

NEW YORK I detta inlägg berättade jag att jag köpte pastaälgar när jag var på Ikea häromveckan. Det hade helt undgått mig, men Ikea har numera ett eget varumärke som de säljer i sina matbutiker. På Ikea i New Jersey/Elizabeth fanns bland annat vaniljsås och fläderblomssaft under etiketten "Ikea Food". Lite som Konsums blåvita, fast utan färg.

Här ser ni hur pastaälgarna ser ut! Ganska uttrycksfulla, eller vad?! De var det mest udda i den ännu inte så omfattande produktserien. (På bilden nedan fotograferade med min strykbräda som bakgrund.)

Jag har inte provlagat älgarna ännu, än mindre provsmakat – men nog ser de ut som om de är som klippta och, just det, skurna för att passa med vissa sorters pastasåser, med alla de där håligheterna som kan suga upp vätska.

Om det mot förmodan finns något intressant att säga om dessa små djur efter att jag ätit upp dem så får jag väl återkomma. Tillsvidare tror jag att de gör sig allra bäst som petites pièces de conversation och "svensk" present till vänner och bekanta. De kommer att förundra sig över våra matvanor, men det passar fint eftersom jag ofta talar om för utlänningar att "svensk mat" till rätt stor del numera är pasta, pizza och tacos.

Det är för övrigt mycket rörande att se alla kineser, ukrainare, uzbeker, puertoricaner och vad de nu är som köar för att köpa svensk mat i Ikeas butiker.
Jag har en kompis från Kamerun som vallfärdar till Ikea för att äta "Swedish meatballs" på restaurangen, och i butiken var allehanda svenska kakor storsäljare. Ingen handlade dock i närheten av de mängder jag och min kompis U kom upp i!

Uppdatering (17 november): Igår kväll var U här och hjälpte mig äta upp hälften av pastaälgarna. De var faktiskt riktigt goda (och dessutom tillverkade av ekologiskt mjöl, sägs det)! Det är ett genidrag att tillverka pasta med så många håligheter, det blir en mycket intressant ätupplevelse.
Jag serverade dem med grillade kycklingfiléer, som jag späckat med pesto och torkade tomater, och en tomatsås med purjolök, vitlök och champinjoner. Alltsammans dekorerat med hackad, färsk koriander. Sedan fick vi jordgubbsglass med hjortronsylt!
U var förresten mycket förundrad över hur frilanstillvaron medger att man tar sig tid att hålla på och fotografera sina pastaälgar... Jag kan förstå om det ter sig lite underligt.

/Gunilla

Bonusinformation – pastaälgar i Ikeavärlden
Engelska: Pasta Elks (se övre fotot)
Italienska: pasta a forma di alce (italiensk dietist dissar Ikeas feta kakor och gifflar här)
Tyska: Bio-Nudeln Elchform

3 comments:

 1. Häftiga måste jag säga!
  Har du provätit också?!

  ReplyDelete
 2. Inte provätit älgarna såg jag sen. Men det är ju ett bra sätt för Ikea att fortsätta profilera sig genom mat. Deras kafeterior är helt okej.
  Matvaror i den omfattningen finns inte här. Pastaälgar har jag inte sätt, borde gå och se efter igen.

  ReplyDelete
 3. Jessika,

  Pastaälgarna var faktiskt jättegoda! Jag kommer absolut att köpa dem igen, inte bara för gimmickvärdet utan även för att jag gärna äter dem igen.

  Jag tror inte att de där matbutikerna finns hos Ikea i Sverige, men ett stort antal bloggar som jag hittade när jag googlade på "pastaälgar" skrev om dem som om de köpt dem på hemmaplan. Kanske någon kan spana och rapportera?!

  ReplyDelete