23 April 2008

Sorry, Hillary (uppdaterad)

NEW YORK Man vet att man är en politik-, val- och siffernörd, när man på fullt allvar sitter och manipulerar Slates fiffiga delegatskalkylator, och tänker saker som: "Hmm, intressant, så det räcker med att ta 65 procent av rösterna i Guam för att få 75 procent av dess fyra delegater" eller "Jaså, så Barack Obama har bara fått 44,9 procent av Pennsylvania-delegaterna trots att han fick 45,4 procent av rösterna?! Nå, vi får se hur det blir i den slutliga sammanräkningen...".

Slate-artikeln som hör till kalkylatorn förklarar övertygande varför en Clintonseger matematiskt är så omöjlig.
Skribenten har ett scenario, som är vagt realistiskt och går ut på att hon kan vinna över en majoritet superdelegater – men då måste hon ändå få 63,5 procent av dem som hittills är "uncommitted". (Slate missar dock att påpeka att de som redan bestämt sig för Obama skulle kunna ändra sig.)

Fler politiknördsartiklar finns som vanligt hos Real Clear Politics.

Nytt sedan jag senast kollade (igår!) är att Clinton idag av opinionsundersökningarna påstås kunna klå John McCain på nations-basis. Igår hade McCain bättre siffror och skulle kunna slå henne. Obama har dock fortfarande bättre siffror gentemot McCain än Clinton. Summan av kardemumman är dock att det är väldigt, väldigt jämnt mellan dem alla! Bara 0,2 procent försprång för Clinton; blott 1,2 för Obama.
(Dessutom betyder ju siffran för "national" ringa, eftersom presidentvalet vinns genom elektorsrösterna i respektive delstat.)

Tack till Stefan, som tipsade här, för att du orkade leta fram kalkylatorn!

Uppdatering: Man vet att man verkligen är en riktig junkie, när man klurar fram att gränsen för att få tre av Guams fyra delegater går mellan 62 och 63 % av rösterna. Och att den som vinner måste upp till 86 % procent av rösterna för att även få den fjärde delegaten.

Jag har också räknat ut vilken siffra med vilken Clinton måste vinna resterande primärval och valmöten med, för att slippa lita till superdelegaterna. Detta eftersom jag spekulerat att hon måste ta hem 75–80 procent av rösterna i samtliga val. Det stämmer inte. Siffran är: 69.
Skulle Barack Obama vinna North Carolina (vilket han väntas göra) med exempelvis 55–45 så måste Clinton upp i 78% i övriga delstater.

78 procent, det verkar tufft. Men Brittiska Times resonerar annorlunda och kommer fram till att Clinton mycket väl kan vinna på poäng.

Och Obama måste också upp i mycket höga röstetal för att slippa lita till superdelegaterna.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment