01 October 2008

85 procent

NEW YORK Den närmaste tiden kommer vi antagligen att få höra en del i medierna om att Barack Obama visserligen leder, men att John McCain ligger hack i häl och att det kommer att bli oerhört jämnt och svårtippat.

När jag säger "den närmaste tiden" vet jag förvisso inte riktigt vilket tidsperspektiv jag menar, för allt händer så otroligt snabbt ("the 24/7 news cycle", d v s nyhetsflöde dygnet runt; global finanskris; ledarskapskris i Washington; vicepresidentdebatt etc etc etc etc etc etc etc etc etc). Men i alla fall.

Samtidigt spår statistikgurun Nate Silver på sin sajt 538.com att Barack Obama – givet vad man nu kan luska ut ur opinionsmätningarna – har en trolig vinstchans på över 85 procent (se cirkeldiagrammet till vänster, "Win Percentage"). Chansen, enligt Silvers sofistikerade statistiska modeller, att det blir en jordskredsseger (minst 375 elektorsröster) är så hög som 28 procent för Obama, men bara drygt 1 procent för McCain.

Tre saker är bra att hålla i minnet:
1. Medier överlag, och amerikanska medier i synnerhet, har ett egenintresse av att valet ska framstå som så jämnt som möjligt. Det blir såklart mer spännande om det är helt jämnt och ovisst – roligare för journalisterna, och mer intressant för publiken = bättre tittarsiffror. För att inte tala om vilket egenintresse alla politiska experter och förståsigpåare har av att säga att det är jämnt! Det är ju definitivt deras levebröd att spekulera om ett ovisst läge.

2. Svenska medier är i denna valrörelse livrädda att framstå som partiska för demokraterna, efter all kritik de – med rätta – fick 2000 och framför allt 2004. Många korrespondenter vågar knappt rapportera om exempelvis en dålig insats för John McCain, eftersom de vet att de får hundra arga e-brev och tio sura blogginlägg på sig som anklagar dem för att vara prodemokrater.
(Jag och Martin Gelin har utvecklat detta och likartade resonemang tämligen ingående, se här och här.)

3. Det är flera veckor kvar till valet, och det kan förstås hända en hel del (nu undrar alla om var årets s k "oktoberöverraskning" kan tänkas bli) och det är jämnt i rätt många delstater.

Men tiden krymper för John McCain att gå om.

/Gunilla

P S Glöm att exempelvis Tennesse är en "swing state", som Dick Morris antyder här...

No comments:

Post a Comment