08 December 2008

Snowe lanserar sig som småföretagarminister

NEW YORK I lördags skrev jag om den republikanska senatorn Olympia Snowe, som kan komma att spela en mycket viktig vågmästarroll i Washington åtminstone de närmaste två åren – det vill säga tills 2010 (man vet aldrig hur det ser ut efter det årets senatsval).
Antingen skulle hon med sin mittenprofil kunna bli "den 60:e senatorn" (eller 59:e, beroende på hur det går i senatsvalet i Minnesota), åtminstone i många frågor, eller så skulle hon på grund av samma profil lätt kunna bli en av Obamas ministrar – och isåfall lämna fältet fritt för en demokratisk senator från Maine (utses av den demokratiske guvernören).

Idag lobbar senator Snowe för att Barack Obama ska inrätta ett småföretagarministerium – närmare bestämt upphöja den befintliga administration för småföretag till "cabinet level" – och nog ska man väl läsa in mellan raderna att hon gärna skulle se sig själv i ledningen för ett sådant?

Tja, inte bara mellan raderna, utan mycket tydligt på desamma. Hon passar på att ge en rejäl känga till Bush-regeringens bristande fokus på småföretagare de senaste åtta åren, talar en hel del om småföretagares problem med sjukförsäkringssystemet och klämmer till sist in sin egen samarbetsvillighet över partigränserna i sammanhanget. För säkerhets skull petar hon ditt vilket telefonnummer han kan nå henne på. Hahaha, tydligare kan det väl inte bli!

Det vore häftigt om hon blev småföretagarminister. Nu ska jag kolla om någon annan i världen noterat detta... Jag gick bara till hennes hemsida för att se om där fanns några fler coola bilder än den jag lade upp i lördags, och det gjorde det ju: senator Snowe på motorcykel.

Uppdatering: Politico är inne på samma spår, i en text för CBS (finns ej på Politicos hemsida), och noterar att vissa kontakter tagits allaredan.
Nate Silver applicerar Fångarnas dilemma-teoremet på Olympia Snowe (och andra republikanska senatorer), men tycks inte ha tänkt sig scenariot att hon lämnar senaten. Jag kunde inte låta bli att skriva det i en kommentar – min första någonsin vad jag kan minnas på fivethirtyeight.com...

/Gunilla

No comments:

Post a Comment