15 February 2009

Dörren stängd för kritisk Gömda-granskning?

STOCKHOLM Hela Gömda-soppan är ju verkligen en kvällstidningsgrej. Det är kvällstidningarna, främst Aftonbladet (1995 och 2004), som marknadsfört Gömda och Asyl, och kvällstidningarnas läsare smälter förstås samman rätt väl med böckernas köpare/läsare.

De senaste dagarnas publicering, som tycks syfta till att flytta tillbaka alltsammans till ruta 1 (det vill säga att låtsas som om Monica Antonssons avslöjanden aldrig funnits) är vidrig, inte minst för att både Liza Marklund och Jan Guillou tillåts att på betald krönikörsplats tala i egen sak och förvrida verklighetsbeskrivningen. Särskilt Guillous text är hemsk, i det att han låtsas som att det bara handlade om en pseudoskandal som aldrig borde ha uppstått – men inte låtsas om de pengar han tjänat på de skandaliserade böckerna; ej heller om alla faktafel Aftonbladet missat.

Men Gömdagate-storyn är ju en kvällstidningsgrej, med personvinklingar och skandaler. Det är svårt att se en publicering motsvarande den massiva som Mia fick, och den massiva som de som kan ge en annan bild (i Oxelösund, dit Jan Helin tycker att de inte behöver åka) borde få, någon annanstans än i Expressen eller Aftonbladet. Som nu är fullkomligt uppsydda med att ha tagit ställning för Marklund. Annat än i enstaka krönikor (av skribenter med integritet, såsom Isobel Hadley Kamptz och Staffan Heimerson).

Ett Flasbackinlägg till (visst, lätt konspiratoriskt):
...ett mycket smart move av Liza Marklunds PR-agent Niclas Lövkvist.
Expressen har hela tiden stått på Lizas sida och kommer inte att kritiskt granska Gömda. Det ser Expressens relation med Liza som krönikör till, men också Thorbjörn Larsson som är chefsredaktör för den andra Bonnier-tidningen (DN) till. Larsson sitter ju även i styrelsen för Piratförlaget...
Att då se till att det blir Afton[bladet] som publicerar Mias intervju säkerställer ju att Afton[bladet] går på Lizas linje också! Om Expressen hade tagit in Mias intervju så hade det ju funnits en risk att Afton[bladet] istället började granska Gömda och gav plats åt Antonsson. Afton[bladet] publicerade ett par artiklar om Antonssons bok tidigare, om än med Jan Helins ursäktande kommentar intill. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4032527.ab
Så genom att Lövkvist såg till att Afton[bladet] fick publicera Mias intervju så stängdes snabbt dörren för all kritisk granskning i kvällspressen. DN kommer heller aldrig att få för sig att granska den här affären. Det sätter Thorbjörn Larsson stopp för. SvD är för fina för att överhuvudtaget ägna sig åt den här typen av journalistik. Återstår är möjligen Sydsvenskan och GP, men de har relativt liten täckning och ingen av dem har Oxelösund med i sitt spridningsområde.
Så är det nog tyvärr. Jag skulle förstås gärna skriva en bok om alltsammans, en mediekritisk en (och en uppföljning av alla de trådar Monica Antonsson inte haft möjlighet att dra i). Men, i motsats till vad alla hätska Antonsson-kritiker påstår, sådana här böcker är liksom ingenting man tjänar pengar på. Vore bra om det existerade några riktiga mediemecenater här i världen!

/Gunilla

Ann Helena Rudberg: Jan Guillou kallar oss mobbare
Ehsan Fadakar: Aftonbladet försöker köpa bloggare – som låter sig köpas
Vad jag skrev var att folk som tidigare varit kritiska mot Marklund, plötsligt ändrar åsikt på grund av några dokument som egentligen inte visar något nytt. Och dessutom gjorde jag det därför att Aftonbladet till en början helt enkelt tog chansen och letade upp dessa för att representera “bloggvärldens reaktioner”. Detta skedde tills jag faktiskt uppmärksammade det.

Då undrar jag, om man var kritisk förut, varför är man inte det längre? Dokumenten är desamma som Liza Marklund använt sig av i boken. Det är “Mias” “sanning” som det så vackert heter numera. Vad är det som gjort att dessa bloggare plötsligt kan skriva, jag citerar:
“- Jag kan inte tolka detta som annat än en storartad upprättelse för Liza Marklund.”
Det är helt befängt och visar att många bloggare inte vet hur media fungerar. Man har inte en aning om att Aftonbladet suttit i sina mötesrum i flera veckor och tryckt och byggt ihop denna offensiv.
Att sedan komma och hävda att man gett Monica Antonsson lika mycket utrymme är minst sagt ett hån mot de som faktiskt följt den här debatten från första början.

5 comments:

 1. Fast Monica avslöjade ju inget.
  Så allt det här var verkligen onödigt..

  =)
  Ha det bra

  ReplyDelete
 2. Lika omoget som många omogna kommentarer.

  Det som är synd är att det slår tillbaka på den som väljer att inte säga förlåt eller kritiskt granska, söka objektivitet inte framlägga subjektiva saningar eller börja skylla på andra.

  Ta på sig Prettohattar och tycka man är förmer än andra.

  Visa att man inte har respekt för den lillla människan.

  Sånt slår tillbaka, Jag lovar.

  ReplyDelete
 3. Liza och förlaget skall granskas utifrån den sanning man påstod och baserade kommande böcker på.

  Det är samma personer inblandade från början det är samma tidningar nu som då samma förlagsutgivare.

  Som sa att dom gjorde det efter sitt "Chicken Race". Eller sin egen vendetta o kamp om mediamakt.

  David mot Goliat sa dom redan då.

  Hade jag varit David hade jag nog lyfft upp saningen om man inte sloggs på lika villkor redan då eller det visades sig handla om enbart pengar. Greed skall inte få löna sig, vanligt folk skall inte trampas på och om man har gått över barn och föräldrar och företagare som drev en verksamhet utifrån hjärta och drog igång något sånt här.

  Då hoppas jag att NNorstedt mefl vågar tala om hur allt började då Piraterna drömde om guld och gröna skogar. (Lite konstigt eftersom domen gång var radikala för att sen visa sig försvara marknaden, de var ju själva radikala från början och hade en och anna get hemma i stallet. Man kan ju undra vem eller vad som släppte på deras spärrar.)

  Deras ignorans tyder på rädsla, det vet att de gett sig ut på hal is likt Bambi.

  Leroy

  ReplyDelete
 4. Så sant,Gunilla.
  Riktigt vidrigt!
  Skrämmande och otäckt.
  Ju mer jag tänker på hur vår sk.oberoende media hanterar detta,desto mer ont i magen får jag.
  Skriv en bok,gör det.
  Mycket av matrialet har du ju redan.
  Du skulle garanterat få läsare av den enkla andledningen att en sån bok behövs.
  Framför allt behövs journalister som du, nu mer än nånsin.

  Behöver du några kraftuttryck för att beskriva Guillous knasiga uttalande, så har jag ett helt gäng.

  Kram lena

  ReplyDelete
 5. Lena,

  Jag tycker detta är riktigt vidrigt. Nu har jag sett AB i pappersversion också och fattar ingenting. Jan Helin har gjort en direkt sell-out.

  Jag borde VERKLIGEN skriva en bok. Hur jag ska ha tid och råd att göra det har jag dock ingen aning om (sådana här böcker är, liksom Monicas, rena förlustprojekt, vad än okunniga skriver om att man gör det "för att tjäna pengar").

  Behöver inte hjälp med kraftuttryck, men tack i alla fal!

  ReplyDelete