14 March 2009

Med Tennstopet som journalistskola

NEW YORK Finns det ingen alls som tar Jan Guillou på allvar längre? Eller finns det någon annan förklaring till att ingen, såvitt jag kunnat se i alla fall, kommenterat det märkliga med det han sade i Babel häromveckan, om att han minsann har fem (5) års utbildning bakom sig för att bli journalist. (Till skillnad från dem som skriver i de oriktiga medierna på nätet, givetvis.)

Vad menar han med fem års utbildning i sammanhanget? Det måste ju vara hans två år på juristlinjen och hans år på Fibban och andra publikationer samt livets hårda skola som han räknar som sin journalistutbildning. Läser man satiren "Det stora avslöjandet", om den tiden och om hur Guillous alter ego Erik Ponti lite motvilligt drogs in på "Aktuellt för Män" som extraknäckande juridikstudent, inser man att han rätt snabbt såg sig själv som reporter – långt innan fem år hade gått.
Vill man inte ha en satirisk roman som källa kan man förresten gå till Guillous självbiografiska alster om samma tid här. 22 år gammal, 1966, var han som avhoppad student med två års juridik i bakfickan de facto journalist.

Nu är journalist som bekant ingen skyddad titel, och det finns ingen given utbildningsväg in i yrket. Kåren är ytterst blandad utbildningsmässigt, från dem som gjort skoltidningar sedan barnaben och hamnat på ungdomsredaktioner och nöjessidor redan i nedre tonåren till doktorer med universitetspoäng sprutande ur öronen. Däremellan finns en hel del avhoppade juridikstudenter också (även om de flesta skaffat sig en examen från journalisthögskola innan de hamnat i medievärlden).
Allt detta vet förstås Guillou, därför är det extra obegripligt att han åberopade fem års utbildning som minimikrav för att få skriva journalistiskt.

"Det stora avslöjandet" är tragikomisk läsning och lysande satir, skrämmande aktuell i många avseenden. Där är det förstås inte amatörskribenter, utan maoisterna från journalisthögskolorna och de kommersiella och försupna boulevardskribenterna som Guillou raljerar med. På den tiden handlade "sociala medier" om att reportrarna satt och skröt om sina ragg och söp ihop på Tennstopet.

/Gunilla

12 comments:

  1. Jooodå! Jag har ju läst DSA, och vet att han inte har någon journalistutbildning öht.
    Men det var inte så han uttryckte sig i programmet. Om jag kommer ihåg rätt så sa han att det tog honom fem år att bli journalist. Och det är lite skillnad.
    Men visst, någon borde ha reagerat. Alla i skrået bör väl vid det här laget veta att han inte har någon journalistutbildning.

    /Stefan

    ReplyDelete
  2. Alltså, jag menar inte att man måste gå fem år på journalistutbildningar (även om jag själv gjort något sådant, hehe). En jur kand-examen är ju finemang som utbildning för en journalist, till exempel.
    Det är mycket möjligt att det tog Guillou fem år att bli journalist. Fast riktigt så har han inte uttryckt sig när han berättat om hur han kom in i yrket (se min länk till Piratförlagets hemsida)...

    ReplyDelete
  3. Och jag var på Tennstopet igår. Är där kanske två gånger i veckan, vilket jag nu ska börja betrakta som fortbildning...

    ReplyDelete
  4. I'll check!

    Fast i programmet på TV så uttryckte han det som att det tog honom fem år att bli journalist. Jag tänkte på det när han sa det, att det var ett sätt att fälla ett påstående som uppfattades på visst sätt utan att någon kunde säga att det var falskt. Alltså gemene mans perception var något annat än det formella uttalandet.

    Vem vet, han kanske har komplex för att det aldrig blev någon examen vare sig på juristutbildningen eller som journalist.

    ReplyDelete
  5. Guillou? Komplex? Du behagar skämta med oss aprilo, jag tro?

    ReplyDelete
  6. "Är där kanske två gånger i veckan, vilket jag nu ska börja betrakta som fortbildning..."

    Ja, den fortbildningen kan ju kanske förklara the sad state of SvD.

    ReplyDelete
  7. Per,
    Tennstopet – måste absolut vara både fortbildning och avdragsgillt!


    Stefan,
    Jo, det är klart att han i efterhand kan ha känt att han behövde fem års praktik (eller två års juristutbildning och tre års praktisk verksamhet eller nå't) för att känna att han var journalist på riktigt. Man är väl för övrigt aldrig riktigt färdigutbildad.

    Men i programmet fick han det ju att låta som att det krävs en minst femårig journalistutbildning för att alls yttra sig på nätet. Det kanske i och för sig förklarar varför han inte själv känner sig mogen att ta klivet in i datorvärlden... ;-)

    I sammanhanget vill jag påminna om detta citat:
    http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/03/och-rostratt-har-de-ocksa.html


    Michael,

    Komplex, ja! Jag börjar mer och mer inse att det är allting handlar om. Bildningskomplex och faderskomplex och allt vad det kan vara.

    ReplyDelete
  8. "...men störst av allt är mindervärdeskomplexet."

    ReplyDelete
  9. Det är något med det där halvsunkiga haket, ett stenkast från Bonniers tidningshus. Det drar till sig intressanta existenser från förr. Skulle Guillou till exempel gå till Tennstopet för att minnas gamla tider, bör han undvika att gå dit vid 19-tiden den sista onsdagen i varje månad. För då träffas kamratföreningen Solbackapojkarna just där.

    ReplyDelete
  10. För att inte tala om när polisen skickade civilpatruller till Gyllene Prag, en annan Stockholmskällare, för att kväll efter kväll öla med Norbert Kröcher och hans gäng under några veckor i början av 1977. Under sådana förhållanden kan polis vara ett riktigt coolt jobb - däremot verkar ingen journalist ha hakat på.

    ReplyDelete
  11. Gunilla: Polisernas svar till sin chef (som oroade sig över "representations"-kostnaderna) är en klassiker "Man kan inte dricka folköl med tyska terrorister, kommissarien. Det skulle stinka polis läng väg."

    ReplyDelete