07 April 2009

Peter Luger och andra stekhus

NEW YORK En kollega frågade häromdagen:
Hej Gunilla,

Har du möjlighet att ge mig ett tips? Min fru fyller år snart och vi ska fira en vecka i New York (där vi aldrig har varit). Kommer du på någon trevlig restaurang som känns "typisk NY" och som inte tar hela reskassan för en kväll?
Jag skrev ett långt svar, som återges i något bearbetad form nedan. Fyll gärna på med fler tips – kanske känner ni läsare till andra stekhus än dem jag nämner? Har jag missat något uppenbart ställe som lämpar sig för en schysst födelsedagsmiddag?

I ärlighetens namn har jag inte så bra koll på prisnivån på alla ställena här – det kan mycket väl hända att något av dem kapar åt sig "hela reskassan" (dock inte de jag skriver att jag själv varit på). Stekhusen är väl i regel inte precis billiga, tvärtom – om man inte väljer deras informella bakfickor, som har rätter för överkomliga priser. Men "typiskt New York" är de, och man behöver ju inte ta en av de största – och dyraste – biffarna..!

Om ni kollar på menyerna som finns på restaurangernas hemsidor, tänk på att räkna upp priserna med ungefär en tredjedel (=skatt och dricks).

/Gunilla

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Här kommer några New York-restaurangtips!

Till att börja med, läs det min kollega Martin Gelin skrev om just klassiska New York-restauranger i RES i förfjol.
Där finns många bra tips! Jag har tyvärr inte varit på särskilt många av de där ställena – men jag håller med Martin om dem jag känner till, och litar fullständigt på hans omdöme för de andra (byggt på det jag läser; ej några gemensamma New York-krogserfarenheter!).

Kolla även på dessa tips, som jag skrev för en släktings kompis häromåret:
http://gunillasdagbok.blogspot.com/2008/05/manhattan-ett-weekendupplgg.html
Här berättar han vad de gjorde:
http://gunillasdagbok.blogspot.com/2008/05/new-york-frgelda-del-ii-ballt-och-bra.html

Spontant skulle jag vilja rekommendera ett klassiskt New York-steakhouse, varför inte Peter Luger som Martin skriver om i sin RES-artikel och som DN:s Georg Cederskog skrev om för sex år sedan: "Saken är biff".
Tyvärr har jag aldrig ätit på Peter Luger, trots att jag vistats väldigt mycket i området och även bott i krokarna i åtminstone tio veckor. Det har helt enkelt aldrig blivit så. Men jag har varit inne på restaurangen massvis av gånger -- detta eftersom jag brukar visa vänner och bekanta runt i Williamsburg där det ligger, och den är verkligen speciell och very Old New York. (Läs min kompis bok: "OK, Amen"/Nina Solomin!) Det är ett litet äventyr att ta sig dit, men inget oöverstigligt. ;-)
Mest spännande blir det om ni a) tar er dit medelst en promenad från Lower East Side och/eller b) tar en fördrink i baren på det mediokra men mycket fascinerande och turistfria maffiastället Giando's On the Water, som ligger vid East River, med fantastisk utsikt mot Manhattans downtown, som få ställen i Brooklyn.
Peter Luger är nog inte helt billigt, men verkligen en klassiker!
I Williamsburg, närmare tunnelbanestationen L Bedford Avenue, finns också den trevliga restaurangen Sweetwater, som känns genuin -- en gammal arbetarpub som blivit kvarterskrog (ej steakhouse, alltså). I de där krokarna finns massvis av bra krogar, dock med en rätt ung publik (gäller ej Peter Luger).

Om ni vill hålla er på Manhattan tycker jag att ni ska välja Les Halles, som jag skriver om i en av de texter jag länkar till, eller något av New Yorks riktigt klassiska stekhus: Delmonico's (öppnade 1837!) eller [kedjan] Smith & Wollensky's, till exempel. Eller kanske Gramcery Tavern – se Martins text.

Les Halles har jag varit på flera gånger och uppskattar alltid, även om det kan vara lite stimmigt ibland. Det brukar vara en blandad publik. Till vänster om entrén finns ett litet chambre separée där det blir lite tystare.

En New York-trend på senare år har varit "urban BBQ", som man kan ta del av på t ex Blue Smoke (se min länk ovan), och då ligger skojiga Rodeo Bar i närheten (gångavstånd även från Les Halles).
Rodeo Bar är mer Tennessee än New York, förvisso, och har en rätt ung och röjig publik -- men kan vara kul om ni uppskattar levande country/bluegrassmusik eller liknande och vill ha en sådan avslutning på kvällen. Jag har faktiskt bara varit där en gång, men som många skriver i kommentarerna är det uppskattat (inte minst av svenska besökare).
Annars rekommenderar jag mer eleganta barer före eller efter en måltid, t ex stiliga lobbyn på Algonquin Hotel i Midtown (där jag brukar sitta och jobba, se otaliga inlägg här på bloggen) och Rainbow Room högst upp i Rockefeller Center som har en otrolig utsikt mot hela Manhattan! Dessa platser har dock för dyr och dålig mat, man går dit för miljön och drinkarna.

3 comments:

  1. Nina Persson sade i ett svenskt tv-inslag i vintras (som har legat ute på Youtube, kan bara inte hitta det nu) att käket hos Luger var "så gott att det knullar i munnen"...raka besked! ;)

    ReplyDelete
  2. Zwampen http://zwampen.wordpress.com/feed/ har många recensioner på NY-restauranger.
    Örjan

    ReplyDelete