NEW YORK Jag skriver ju ytterst lite om fildelning och upphovsrättsfrågor här, trots att jag länge varit väldigt intresserad av detta.
Främst egentligen, får jag erkänna, vad gäller intrång i min egen upphovsrätt. Sådan förekommer då och då, och om det tycker jag inte!
Det är verkligen inte kul när bilder och texter dyker upp i sammanhang man inte tänkt sig eller önskat, när man inte blivit tillfrågad. Och det är tyvärr sällan det går att göra något åt, ofta på grund av i respektive sammanhang usel bargaining power.
Anledningarna till den blygsamma grafomanin på just denna punkt är flera. Men den främsta är förstås att det ju skrivs så oerhört mycket ändå, av tusentals initierade skribenter – inte minst apropå illegal fildelning och The Pirate Bay. Jag har inte alls mäktat med att sätta mig in i den omfattande nätdebatten.
De senaste veckornas grejande med nya datorprogram, städning av det jag har i datorn, embryona till bildspelsmakande och allmänt klurande har dock gjort att jag funderat en hel del på de motsättningar som föreligger, det vill säga mellan upphovsrättsintrång/användande av konstnärliga alster för privat bruk/övervakning och beivring, om Internet som allmän eller kommersiell plats och så vidare. Himla intressanta frågeställningar – juridiskt, samhälleligt, politiskt, historiskt och kulturellt – är det onekligen, och spännande att försöka följa det i just detta skede.
Här är några läsvärda texter från de senaste veckorna (ja, det är förstås gammal skåpmat för er som följer detta aktivt) along those lines, som jag inte tror att jag länkat till tidigare:
Martin Ådahl i Fokus: "Det är vi som är förövarna" i Fokus
Anders Mildner: "En kultur utan objekt" i Sydsvenskan
Andreas Ekström: "Illegal fildelning slår hårt mot småbolag" i Sydsvenskan (plus alla möjliga nyanserande texter på bloggen)
Mikael Zakrisson: "Det börjar lukta illa om piratsoppan" i Veckans affärer
Isobel Hadley Kamptz: "Älskade Internet" i Expressen och "Om att dämpa sin inre Carola och för all del sin inre IRA-soldat"
Elina Jonsson: "Föredrar morötter" (en jurist och DJ som undrar exakt hur mycket arbete man ska behöva lägga ned för att köpa musikfiler legalt)
Användbart: "Branschen som lyckades undvika piratkopiering – stackarna" (tipstack: Stefan)
Här skulle jag förstås också kunna ta upp Peter Wolodarskis krönika om DN/googlande/snyltande – men det tänker jag nog göra i ett helt annat sammanhang inom kort!
Som jag skrivit tidigare testade jag att ladda ner en skiva illegalt (av en artist som är död men där upphovsrätten kvarstår ett antal år till – jag har dock köpt massor av skivor av just denna artist genom åren, och har säkert även detta album hemma i Stockholm, så dödsboet/rättighetsinnehavaren behöver inte bli så arg).
Så nu har jag för första gången varit inne på The Pirate Bays sajt och testat fildelningsverktyget Vuze.
Och det var mycket intressant att plötsligt fatta hur det som är på så mångas läppar fungerade. Eller inte fungerade. Jag är förvånad över att så många tycks syssla med illegal fildelning, med tanke på hur oerhört långsamt och meckigt det var!
Det hade jag ingen aning om – trodde det skulle gå i ett huj, men så var det ju inte alls. Och då har jag ju ändå mer tid än de flesta, jag som sitter vid datorn dagarna i ända och förfogar fritt över min tillvaro. Det framstår faktiskt inte alls särskilt lockande för mig att fortsätta på denna illegala väg. ;-)
Därför förstod jag också plötsligt bättre alla de som pläderar för bättre och smartare legala tjänster. Jag har köpt en del skivor, datorprogram och rentav typsnitt på sistone och betalar gärna ett rimligt pris för musik och så vidare, om så bara för att slippa ödsla tid med konstiga torrents.
Så av bara farten har jag denna helg köpt några saker via iTunes; insåg dock att det är lätt att drabbas av kostsamt habegär – särskilt när jag där hittade gamla skivor som jag köpt i fysisk form nå'n gång men slarvat bort.
Till exempel fantastiska A vida me fez assim med Teresa Cristina e Grupo Semante, som jag köpte av bandmedlemmarna själva efter en konsert en het kväll i Rio de Janeiro för flera år sedan – men som jag lyckades slarva bort vid Brasilienresa nummer två. (Det var när jag och embaixadora Margareta Winberg bodde på en resort i Manaus-trakten i Amazonas djungler kort tid därefter. Jag gjorde reportage om henne för Allers!)
Fast det var ju det där med att jag vill ha MP3-filer ... för att kunna göra bildspel (även om jag inser att jag får problem om jag lägger upp dem på Internet). Inte MP4/m4a, som Apple Store/iTunes kör med.
Jag skrev ju i slutet av detta inlägg att Apple kodat sina filer, så att man inte ska kunna göra om dem till MP3. Men – jag hade fel! Eller rättare sagt, min källa (manualen till bildspelsprogrammet) var inte uppdaterad när den påstod att det inte gick (och jag testade inte ens!).
För i januari släppte Apple på detta. Min illegala MP3-filsjakt apropå en viss låt var helt i onödan. Och nu tar det bara ett par sekunder att konvertera filerna som jag behöver dem. Jag köpte genast några skivor till av bara farten.
Fast helt okomplicerat har det förstås inte varit. Övergav idag Apple Store ett tag, för att handla från Amazon – när jag upptäckte att de sedan 2007 säljer iTunes-anpassade MP3-filer, som dessutom är billigare än Apple Store. Men det visade sig bli riktigt krångligt, eftersom följande besked dök upp:
Uppenbarligen hade systemet upptäckt att det kort jag vill använda var internationellt och inte amerikanskt, trots att jag har en amerikansk faktureringsadress.
Plötsligt blev det riktigt absurt, för jag ringde till Amazons MP3-kundtjänst för att se om detta gick att lösa – och hamnade hos en kvinna i Indien på en riktigt usel linje. Vi satt och skrek åt varandra på vår vardera brutna engelska innan vi var tvungna att ge upp...
Nå, det var roligt att återknyta bekantskapen med Teresa Cristina, även om det är ungefär det enda av värde som jag återkommit idag. Jag måste klura ut vad scenen i Rio där de uppträder heter, för det var ett fantastiskt ställe som jag måste rekommendera er alla.
/Gunilla
P S Jag har tidigare skrivit att jag skulle till Washington – men den trippen blev dessvärre inställd, som det verkar.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Mikael Zakrissons rader som du länkar till borde alla läsa, inte minst jurister. Jag instämmer i allt han skriver.
ReplyDeleteJag var väldigt kritisk mot Pirat-målets handläggning redan tidigare.
Tingsrättsdomaren (som jag för övrigt pluggade tillsammans med) visar sig vara alldeles för insyltad i de grupper som står på ena sidan i tvisten. Det förekommer mycket kotterier i juristkretsarna. Mot bakgrund av den för mig nya informationen i VA-artikeln vill jag förstärka vad jag tidigare här och påstå att om inte Tomas Norström själv insåg att han var - och är - "biased", som är ett uttryck som jag alltid uppfattat som i vart fall mindre än jävig men avsevärt mer än påverkad och därmed inte borde få ta på sig målet, då är han öht inte längre lämplig att arbeta som rådman. Hans roll är att ingjuta förtroende för rättssystemet, inte åderlåta det på det.
I själva sakfrågan är jag ambivalent. Jag är för ett gott och rimligt upphovsrättsskydd, men emot att förlänga det från 50 till 70 år, särskilt som den ekonomiska livslängden i produkterna generellt sett förkortats istället för förlängts. Det är ett så oerhört mycket större flöde av upphovsrättsskyddat material idag. Livslängden för ex vis en långfilm har dragits ned till en fraktion av vad det var när jag växte upp. Därför borde skyddet snarare kortas än förlängas.
Jag har också stor förståelse för ungdomar som idag inte anser det rimligt att betala 149 kr för ett musikalbum i CD-format eftersom det är en dyr stenåldersmetod att sälja och distribuera musik och film. Varför betala för bränning av CD, paketering i plastfodral, tryckning av omslag, skeppning till grossister, skeppning till detaljister, manuella betalningssystem, "påsning" och transportert hem. De vill inte betala för ett sådant system och gör det inte heller. De frågar sig varför de öht skall lyfta rumpan från fåtöljen för att få hem musiken eller filmen när de vill ha den.
Själv har jag aldrig fildelat ner ffa ca 25-30 år gamla filmer som jag av någon anledning skulle vilja se om. Jag fick inte ett sådant ryck efter att jag läste en känd skådespelares memoarer för ett par år sedan och blev intresserad av både missade guldkorn och redan konsumerade guldkorn. Då hade fildelning varit förträffligt att tillgå. Det hade faktiskt varit intressant att på ett något enklare sätt få fram filmer som man inte kan få tag på i butikerna numera. Hade jag varit lite mer tekniskt lagd så hade det varit då jag blivit intresserad av fildelning.
Ibland vränger jag på sanningen. Men det är inte särskilt ofta det sker.
/S
Hillo Gunilla,
ReplyDeletevet inte om du minns mig men vi träffades genom Alexandra W för 100 år sedan. Nu bor jag i CT med familjen och stormtrivs.
Läste alltid dig i SVD när jag bodde hemma och är så glad att jag hittat hit!
KRAM och njut av regnet ha ha
Hej Lotta,
ReplyDeleteVad kul att se dig här! Du var på tapeten så sent som i ...lördags, faktiskt, för då träffade jag Jacob S som berättade att ni hade haft kontakt!
(Och så har jag helt nyligen lärt känna en annan svensk Lotta i Connecticut...)
Det är en väldigt intressant fråga!
ReplyDeleteJag fildelar inte. Av den enkla anledning att jag inte vet hur man gör, så jag har liksom aldrig gjort det.
Så jag har också köpt grejjer på iTunes och det har funkat bra.
Film har jag aldrig heller riktigt förstått hur man laddar ner. Men något som gjorde mig riktigt besviken var när jag skulle hyra en film över nätet (filmsugen men regnoväder), alltså ladda ner och betala. Alla sådana tjänster krävde PC.
Och via Apple finns den tjänsten inte överallt ännu, tror i USA men inte i Sverige. Det borde väl finnas en efterfrågan för detta?
Men jag är helt såld på Spotify! Har du testat?
Jag gillar att kunna söka upp låtar och göra egna spellistor som passar för humöret. (Jag har en som heter "Work as hell" (när jag ska plugga duktigt) Men Spotify fungerar bäst när man inte behöver ha musiken i fysisk form på datorn. Jag lyssnar ju bara och behöver inte ladda ner en låt för att sedan använda den.
(Men då kan man ju å andra sidan köpa den på iTunes om man spottat och lyssnat på den ett antal gånger).
Cajsa,
ReplyDeleteDu och jag verkar vara på samma nivå vad gäller nedladdning... ;-)
Film ja, - det måste ju vara ett universum som man inte vet något om, tänker jag. Fast jag har minst tio osedda DVD-filmer på hyllan som jag köpt eller fått -- men ännu inte tittat på trots att jag tror de är toppen, så jag kunde ju börja med dem.
Spotify kollade jag in första gången jag hörde talas om tjänsten, men har inte kikat på igen. Absolut intressant tjänst! Det vore nog bra att inte ha så många och stora filer på hårddisken som jag börja får nu. Särskilt när man har en massa fotografier och egeninspelade ljudfiler också.
Kan du inte dela med dig av din "Work as hell"-lista?! ;-0
Cajsa,
ReplyDeleteJag skulle genast kolla in Spotify, och det visar sig förstås att tjänsten inte är tillgänglig för oss som befinner oss i USA!
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Why is Spotify not available in my country?
Dear Spotify Visitor,
Thanks for dropping by...
Here at Spotify we believe that Everyone Loves Music, that's why we aim to legally bring all the worlds music to everyone, everywhere and are currently working really hard to achieve this. With Spotify free service plus a variety of flexible subscription options to suit every lifestyle and budget you'll find we offer everything you need to get the most out of your music.
Unfortunately, due to licensing restrictions we are not yet available in your country. We understand that you are currently in United States (your IP address XXX.XXX.XX.XX). If you believe we have made a mistake, we apologize and ask that you please contact us at support@spotify.com.
välkommen till betalningens trassliga värld :) man kan ju alltid kila runt proxys för att få tillgång till restricted sites. samtidigt som det är lite tveksamt hur man ska lyckas betala om man olagligt öppnat sidan...
ReplyDeletebtw så funkade inte din nedladdning eftersom du hade för få seeders så chansen finns fortfarande...för wallraffande menar jag ;)