07 June 2009

(S) blott fyra i Sthlm (+andra reflektioner)

NEW YORK Nog är det smått sensationellt att (s) blir blott fjärde största parti i Stockholms stad (rösterna ej färdigräknade), enligt SvD/Svenska Grafibyrån?


Det är alltså att miljöpartiet gått om socialdemokraterna som är det nya. Jag vet inte riktigt hur styrkeförhållanden mellan (s) och (fp) sett ut tidigare, i just Stockholm.

Länk
Andra reflektioner från Harlem (varifrån jag följer resultaten och spinningen via SVT – så gott det går, hemskt uselt valstreamande – Sveriges Radio, alla möjliga tidningars webbsidor och genom Twitter):

• Bästa sajten för oss valnördar: http://www.val.se/val/ep2009/valnatt/topplistan.html
Där kan man läsa intressanta saker som att valdeltagandet är högt i Stockholms- men också i Ölandskommunerna (who would have guessed? men det måste vara för att avstånden är relativt små på Öland, jämfört med i Norrlands inland...).
Uppdatering: Aha, förklaringen är att det samtidigt var folkomröstning om att slå samman Borgholm och Mörbylånga (vilket majoriteten sade nej till).

• Jättekonstigt att flera tidningar talar om Piratpartiets inträde som "skräll" och "sensation". (Att de själva – piraterna – gör det är mindre underligt; självklart har de inte vågat ta ut segern i förskott.)
En skräll vore det väl om opinionsmätningarna hade påstått att de skulle hamna under spärren, eller om de hade fått tre platser. Men valresultatet är ju rätt väntat, väl i linje med opinionsmätningarna.
• Eller för att säga samma sak på ett annat sätt: det är en betydigt större skräll eller överraskning, givet förhandssnacket och opinionsmätningarna (se t ex här), att folkpartiet fick en tredje parlamentsplats än att piratpartiet fick en.
• Piratpartiet är tydligen "Sveriges näst största arbetarparti" (efter socialdemokraterna).
• I en valkrets i Linköping (antar att det är den med LitTH:s studentbostäder) har piratpartiet tydligen fler sympatisörer än m + fp + c + kd + s + v tillsammans..!

/Gunilla

P S Det torde vara fullkomligt omöjligt att med ledning av det jag skrivit på bloggen gissa vad jag röstade på och vem jag kryssade, hoppas det i alla fall. Jag tänker inte avslöja mer än att det inte är Sverigedemokraterna.

No comments:

Post a Comment