07 September 2009

Bloggen: nu med efternamn överallt

NEW YORK Den här bloggens syfte har hela tiden varit främst att kommunicera med vänner och bekanta. Eller var åtminstone det från början, för fyra och ett halvt år och tusentals inlägg sedan.
Tanken var att kanske ha en parallell blogg med en mer offentlig persona – men det är inte så lätt att hålla liv i dubbelbloggande (och kanske borde det isåfall ske på engelska respektive svenska). Jag står förstås för det jag skriver, men jag ville helt enkelt ha möjligheten att i all enkelhet kommentera på andra bloggar som "Gunilla" (tidigare "Gunilla K"), utan att nödvändigt gödsla med min byline precis överallt.

Jag har naivt tänkt att den som för något särskilt sammanhang utanför bloggvärlden behöver ta reda på mitt efternamn mycket enkelt kan göra det på massor av olika vis, och det finns knappast en enda regelbunden läsare av denna blogg som inte begripit vad jag heter.

Men eftersom det i mitt tycke ser helt oseriöst ut när somliga *riktiga medier* och *riktiga journalister*, som Jan Guillou skulle uttrycka det, bara citerar mig som "Gunilla", i en debatt-kontext – där läsarna förstås inte har en aning om vem jag är, och tydligen även i tryck i papperstidningen! – så har jag nu lagt till även mitt stiliga efternamn på flera ställen i bloggen.

Förhoppningsvis bidrar det till en mindre slapp, mindre intimiserande och mer tydlig citatteknik i boulevardpressen... ;-)

Vore jag digital debattredaktör på Sveriges största dagstidning skulle jag förstås definitivt figurera med både för- och efternamn i alla offentliga sammanhang..! Men "Anna" vill väl bli kompis med läsarna.

Kanske förverkligar jag en vacker dag den ursprungliga ambitionen – att ha en "offentlig blogg", med debattinlägg och tyckanden, och en mer privat.
Det är sannerligen inte alltid så kul att lösryckta idéer jag slängt ur mig här i all hast plockas upp på andra ställen, där jag kanske hellre hade velat bidra med någon mer genomtänkt och genomarbetad formulering – men jag inser att det är något man får leva med.

Då också med mitt efternamn, numera, vilket möjligen kan bidra till att jag kläcker ur mig färre förhastade tankar, vilket nog bara är bra.

Uppdatering (med anledning av Leroys fråga i kommentarfältet): Jag har ännu inte hittat det färska exemplet på hur jag blev citerad med enbart "Gunilla", men det handlade om Namibia och kanske letar jag fram det – såg det på Aftonbladets hemsida häromdagen.

Fast det finns ett annat och kanske bättre exempel från i vintras. Här kan ni läsa hur jag dels blev refererad som blott "Gunilla", dels blev helt felaktigt refererad av "dem i media", d v s av Aftonbladets googlare/knuffare: http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/02/jag-ar-felrefererad-i-aftonbladet.html

/Gunilla Kinn

P S (lite senare) Leroy, jag hittar ingen länk. Tror inte det ligger kvar på nätet. Men det jag syftar på var att jag nämndes med enbart förnamn, ej bloggnamn, i den lilla ruta på sajten som idag ser ut så här:
Ni m䲴e be om urs㪴, SVT! | V㱬den | Debatt㬮en | Debatt | Aftonbladet

Och i debattredaktörens blogg skriver hon ju att det de citerar hamnat i papperstidningen också. De brukar väl aldrig citera folk med enbart förnamn där – annat än barn, möjligen. Fast kanske stod bloggens namn där... Det kan jag ju inte säga något om.

Det är förstås inte så konstigt att bloggens titel används, när någon länkat hit, även om jag själv tänkt på det mer som en förklaring av vad jag bloggar om/hur/genren, än liksom ett namn på/varumärke för hela klabbet. Varumärket är ju jag...

Så i förebyggande syfte och för att vara tydlig anger jag alltså mitt efternamn oftare i fortsättningen.

7 comments:

 1. Sökt igenom sidan men hittar inte var hon citerar dig som bara "Gunilla" ?

  Kan du inte länka till det specifika inlägget?

  Måste väl handla om att dom inte läser här i vänsterspalten om mig eller view my complete file som det står i vänster spalten.

  Du har mer rätt än fel och de väljer så klart att försöka annonymisera eller förminska eller förstora det som passar som vanligt för den ovane betraktaren som inte kritiskt granskar varje sak som skrivs om handling.

  Det är skillnad mellan verklighet fakta och roman...


  Leroy

  ReplyDelete
 2. Nej, jag vet, hon skriver "Gunilla's Travelogue" där. Men jag såg häromdagen att de hade skrivit blott "Gunilla" apropå att de hade citerat något om Namibia-debaclet.
  Tog tyvärr ingen skärmdump, och hittade inte länken nu när jag letade. Lade ner tio minuter på det men gav upp, så viktigt var det inte... Men det var likadant i vintras, kolla här:
  http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/02/jag-ar-felrefererad-i-aftonbladet.html

  ReplyDelete
 3. Gunilla!

  Jo, de flesta läsarna av din blogg har nog förstått vad du heter. Men däremot kanske det finns fler än jag som ännu inte blivit riktigt klok på hur efternamnet ska uttalas... :-)

  ReplyDelete
 4. Mymmlan har jag och många i media koll och respekt för men att man inom Tidningsvärlden väljer att byta rybrik eller dölja ett påstående innan det hinner bli granskatt eller bemött är ju ett bevis på ett väldigt skummt och sjukt agerande. Såg ex vis själv idag hur man på första sidan på nätet lyfte Jan G agerande och diskussion kring Bratt på Newsmill hos x-pressen först lyftes för att sen försvinna? Klart man undra var sanning eller granskning av påståenden tar vägen?


  Men man får verkligen hoppas att en eler annan faktiskt hinner smla ett och annat på Cache minnet!

  Så att det som skrevs kan få bli utrett eler ifrågasatt/granskatt.

  Tråkigt om sanningen skall sjunka undan utan att den fått bli belyst.
  Leroy

  ReplyDelete
 5. Ps.Gunilla!

  Bra agerat av dig Gunilla och man får hoppas att den kritiske läsaren ser skillnad.


  Leroy

  ReplyDelete
 6. Medborgare X,

  Kinn uttalas som första halvan av Kinnevik! Det längre svaret finner du här.


  Leroy,

  Hm, stämmer det verkligen det där med Bratt&Guillou..? Skulle tro att det bråket drar läsare! Inget slår en smaskig skandal, som Guillou brukar säga!
  Jag har för övrigt kommit på att 70 procent av hans namn är ett anagram av mitt förnamn, haha.

  ReplyDelete
 7. Apropå namn: Lite nätmobbning? Guillou fick tyvärr inte plats.
  Mitt anagram blir "A Killing Nun".

  ReplyDelete