07 September 2009

Klockrent av Karin M om SVT:s Afrikabevakning

NEW YORK Här är ett klockrent debattinlägg av Aftonbladets kloka Karin Magnusson (tipstack Henrik J). Citat:
Att människor på den gigantiska kontinent som Afrika utgör i många fall faktiskt lyssnar på Beyoncé eller Madonna precis som vi, gillar samma mat som tyskar och norrmän, går klädda i jeans och t-shirt och utbildar sig till IT–ingenjörer i storstäder som Kapstaden eller Kairo, det är fakta som strider totalt mot bilden av den exotiske och farlige vilden, som SVT nu aningslöst reproducerar.
För närvarande har Sveriges television ingen korrespondent i Afrika. Tidigare såg vi inslag av radarparet Marika Griehsel och Simon Stanford. När de packade ihop var Fredrik Sperling på plats och rapporterade från Kapstaden*). I dag – tomt. Släckt. Ingen hemma.
Samma sak gäller Sydamerika. Indien, ett av världens mest folk- och händelserika utvecklingsländer, täcks av kontoret i Peking. Att SVT inte upprätthåller en kontinuerlig utrikesbevakning av dessa gigantiska områden är dålig tv i allmänhetens tjänst. Inom ramen för det uppdraget borde rimligen ligga att ha en kontinuerlig nyhetsrapportering från länder bortom Västeuropa och USA.
Helt rätt att vidga diskussionen till SVT:s omvärldsbevakning och utrikeskorrespondentnät, även om man skulle kunna tillägga att Aftonbladet inte heller har så där värst många medarbetare runtom i världen...

Varje korrenätverk med självaktning borde givetvis ha en fast Afrika-korrespondent eller åtminstone en stringer. Själv tycker jag egentligen att det bör ha tre: i Sydafrika (t ex Johannesburg), Östafrika (t ex Nairobi) och Västafrika (t ex Dakar eller Accra). Förresten, gärna Nordafrika också (t ex Kairo).

Och varför inte Centralafrika... Själv har jag vissa planer på att fara på en liten tripp till Burundi en vacker dag!

/Gunilla

P S *) En liten randanmärkning kan en inbiten besserwisser som jag inte låta bli: Fredrik Sperling var som SVT-stringer stationerad inte i Kapstaden utan i Johannesburg. Fast rapporterade från Kapstaden gjorde han förstås säkert ibland.

2 comments:

  1. Även om Egypten och Kairo klassas in i den Afrikanska kontinenten så tycker jag nog att det hade passat bättre med Marocko, Algeriet eller Tunisien. Om man vill representera Nordafrika alltså. De länderna är nämligen Nordafrikanska men mer europeiska än "traditionellt" afrikanska till sitt "sätt".

    ReplyDelete
  2. Jo, jag håller med, visst vore det relevant med en Maghreb-korrespondent. Vore mycket spännande med någon som var stationerad i Tunis eller Rabat eller så... Jag valde Kairo för att det nog trots allt är betydligt större nyhetstryck där, fast det är förstås egentligen mer "Mellanöstern". En person i vardera staden vore inte heller helt fel.

    Kuriosa: jag känner Världsbankens chef i Nordafrika. Han är stationerad i Washington, delvis av familjeskäl men också för att det vore politiskt omöjligt att i den rollen välja ettdera av Marocko, Algeriet eller Tunisien...

    ReplyDelete