25 January 2009

Spinning (uppdaterat)

STOCKHOLM
"Ni som av och till påstår [att Liza Marklund är utsatt för en liten grupp av hatiska, avundsjuka aktivister] bör så fort som möjligt inse att ni är indragna i en PR-kampanj."
Jag delar helt och hållet Monica Antonssons analys. Läs hela här!

En vacker dag hoppas jag att Piratförlagets PR-strategi från september och framåt kartläggs av någon. En sådan studie vore verkligen oerhört intressant. Den har många toppar (t ex TV4-intervjun, ur deras perspektiv) och många dalar (t ex Newsmill-texten av Niclas Lövqvist).

Det går fortfarande bra att nominera bidrag i den inte så ärofyllda tävlingen om dummaste Gömda-citat, men jag tror att vi har alla relevanta insatser med nu. Jag återkommer med själva omröstningen.

Gunilla

P S Ni som reagerat på BLT:s kulturredaktörs krönika kanske är intresserade av att även en krönikör på tidningens ledarsida skriver, glatt erkännandes att hon vare sig läst Liza Marklunds eller Monica Antonssons böcker. "Huruvida historien är sann eller osann bryr jag mig absolut inte om" skriver hon här.
Men rubriken visar att hon ändå vet vad allt "egentligen" handlar om. Och slutsatsen är den gamla vanliga, som vi hört så många gånger nu:
Jag anar att den här debatten egentligen är en annan. Deckardrottningen Liza Marklund är rik, vacker och tuff, det klassiska hotet mot mäns självkänsla. Hon är rik, vacker och kaxig, det har kvinnor svårt att leva med. Vilken fröjd att kunna trycka till denna häxa! Hon ska inte tro att hon är någon!
Jag gillar kvinnor som är rika, vackra och kaxiga. Ju rikare, vackrare och kaxigare, desto bättre. Men jag gillar inte när de ljuger, ej heller när de missbrukar journalistikens arbetsmetoder. Snart får jag skriva ett inlägg om att "inte heller ledarskribenterna gör sitt jobb", hehe.

Några förslag till Inga-Lena Fischer om du läser detta:
– Inse att du gått på PR-spinnet genom att läsa här.
– Fundera över om du inte förminskar kvinnor, genom att antyda att de inte bör ifrågasättas.
– Läs de länkar jag redan rekommenderat till din kultursideskollega och varför inte dessa länkar,
– Läs gärna även Svensklärarens kloka resonemang om Gömda.
och inte minst:
– Läs de böcker du skriver om!

Inga-Lena Fischer och Jane Betts får nog dela på nomineringen i tävlingen.

8 comments:

 1. Man undrar varför inte sådana som Inga-Lena Fischer håller truten om saker som hon inte har en susning om.

  Kan det vara för att hon är kvinna? ;-)

  Själv är jag man och feminist!

  ReplyDelete
 2. Ah, jag ogillar när folk uttalar sig i debatter om saker de inte har någon aning om.

  Menar hon att kvinnor i Sverige har gått och burit på ett pyrande hat mot en kvinna som är snygg, kaxig och rik. Vi har bara väntat på ett felsteg så att vi kan, ja, riktigt platta till.
  Tror hon att tjejer/kvinnor/gummor i dagens Sverige inte har något annat att fylla sina liv med?

  Jag tycker det är underbart med kvinnor som är framgångsrika, självständiga, tuffa. Från dessa plockar man sina förebilder och tänker att om de kan, så kan jag. Men en förebild som verkligen är en förebild i ordets rätta bemärkelse, står upp för sina misstag. Det tycker jag är respekt.

  Jag ifrågasätter inte Marklund pga att hon är rik, vacker och kaxig. Eller för att hon är kvinna. Det hör inte hit. Det är att föra ned debatten till sandlådenivå.

  Och dessutom, hur vet denne ledarskribent mina egenskaper? Eller de andra som har yttrat sig?
  Vi kanske är rika, vackra och kaxiga själva.

  För att säga sanningen så är jag inte rik. Men tycker jag ser helt okej ut. Och ja, jäklar i min lilla låda vad jag är kaxig :)
  (Men vem behöver inte lite skinn på näsan?)

  ReplyDelete
 3. Deckardrottningen Liza Marklund är rik, vacker och tuff, det klassiska hotet mot mäns självkänsla. Hon är rik, vacker och kaxig, det har kvinnor svårt att leva med."

  Slutsatsen kan inte gärna bli nån annan än att LM inte får ifrågasättas däför att hon är tjej och har tjänat miljoner på sina böcker. I princip samma försvar försökte Anna-Greta leijon med under Ebbe Carlssonaffären, hon ansåg också att det var hennes självklara rätt som "staark tjej" och statsråd att inte ifrågasättas, och att hemliga beslut om insmuggling av spaningsutrustning och en parallell Palmespaning var rena baggisar. Den gången blev resultatet en kollaps i förtroendet som starkt bidrog atill att fälla s-regeringen ett par år senare, man kan ju undra vad Marklundaffären gör med förtroendet för kultursidorna och media!

  De flesta kultursidor sitter nu fryntligt och låter den här frågan driva. Endast kvinnor tillåts komma efter Mrklund och ställa envetna frågor utan att klassas som "patriarker" - det vet alla, försök tänka dig vad som skulle hänt om Jonas Thente skrivit en aggressiv artikel och krävt svar av Marklund. Sen är det ju känsligt från ett annat håll att ge sig på feministikonen Liza för just unga kvinnliga skribenter.

  Så på kultursidor och i tv accepterar man oftast helt okritiskt den mediala dramaturgin där positionering blir viktigare än att ha något på fötterna och våga skriva. Ah, fan...

  ReplyDelete
 4. Cajsa och Magnus,


  Kan bara hålla med... Det hela är djupt deprimerande! Har just skickat iväg ännu ett förslag till ett reportage, det ska bli spännande att se hur det tas emot.

  ReplyDelete
 5. En som borde skriva är Rakel Chukri på Sydsvenskan, klok, redbar och en person som inte imponeras av makt och stora ord. Båda hennes 'deputies' Andreas Ekström och Per Svensson har ju redan yttrat sig, så det är bara att hoppas att hon också tar till orda.

  ReplyDelete
 6. Ja, och varför inte Evin Rubar.

  ReplyDelete
 7. "Positionering blir viktigare än att ha något på fötterna och våga skriva" – ja, jisses! Det har denna debatt verkligen bevisat.

  ReplyDelete
 8. Fischer är onekligen en av tävlingens front runners, och priset i din tävling borde bli ett exemplar av Tage Danielssons underbara Grallimmatik.

  ReplyDelete