01 February 2009

And the Winner is...

STOCKHOLM Var tredje av de bloggläsare som valde att delta i omröstningen om det dummaste inlägget i debatten om Liza Marklunds böcker ansåg att Inger Segelströms kommentarer från Bryssel förtjänade deras röst.

Resultat:
1. Inger Segelström, SVT Debatt 33 %
2. Anders Pihlblad, TV4 Nyhetsmorgon/Nyhetskanalen 20 %
3. Liza Marklund, Expressen 10 december 15 %
4. Jan Guillou på Publicistklubben den 19 januari och Hanne Kjöller i DN den 15 januari, vardera 12 %
5. Tiina Rosenberg, Newsmill och dn.se, 6 %

Population: 233 röstande

Underlaget är inte så litet! Givetvis är detta inte ett tvärsnitt av den svenska befolkningen eller statistiskt säkerställt på något vis, men jag gissar att de flesta som röstat är personer som följt Gömda-debatten ganska ingående och satt sig in i de olika inläggen de kunde välja mellan. Jag har inte märkt några tecken på röstningskampanjer alls (bara enstaka uppmaningar att alls rösta, utan pläderande för en enskild kandidat, på Flashback, Familjeliv och någon annanstans som jag inte minns).

Jag avstår från att köra ännu en röstningsgenomgång, med färre kandidater, för att det inte ska bli löjligt.

Däremot är detta ett bra tillfälle att be Inger Segelström svara på några frågor. Vad jag vet har ingen journalist tidigare bett henne kommentera det hon sade i Debatt, att hon struntar i om Mias berättelse var sann eller ej. Ja, utom Monica Antonsson, förstås.

Bidra gärna med frågor till mitt mail. Bara sakliga och vänliga frågor, tack.

Uppdatering I: Nu har jag skickat ett mail med några frågor till Inger Segelström. Tack för hjälp med att ställa dem!

Uppdatering II: Svar finns här.

6 comments:

 1. Själv var jag en som inte kunde välja mellan alla alternativen. Jag satt och grunnade men fann alla någorlunda lika dumma.
  Men absolut ska Segelström svara på varför hon struntar i om Mias story var sann eller ej. Det är ju en väsentlig skillnad eftersom Mia lyckats påverka så mycket i samhället med Lizas hjälp (eller om det är tvärtom?) men hur som. Hade det här sålts som en roman från första början hade den aldrig använts i skolor och regering så som den gjorde.

  ReplyDelete
 2. Våld mot kvinnor är en fråga om mänskliga rättigheter. Sverige har ratificerat bla kvinnokonventionen och har därmed åtagande som stat. Alltså är detta en fråga som bör behandlas med största allvar och respekt.
  OM det nu stämmer att Maria Eriksson fick asyl i USA på grund av att Sverige inte kunde garantera hennes säkerhet, är detta ett enormt nederlag för rättsstaten Sverige.

  I fallet Maria Eriksson har det nu framkommit andra uppgifter och röster som gör gällande att myntet så att säga, har två sidor.

  Detta är inte enbart en fråga som handlar om dokumentärromanens vara eller icke-vara.
  Detta är även en fråga som handlar om Sveriges anseende i världen som rättsstat samt vårt arbete med mänskliga rättigheter. Således enormt viktiga frågor.

  Tycker inte då Inger Segelström det är viktigt att en debatt som handlar om MR ( i detta fall då våld mot kvinnor) , baseras på sanna uppgifter och fall?

  (Mitt vanliga MR-tugg! Men jag tycker att frågan är för viktig för att en politiker bara ska kunna vifta undan den och säga att hon struntar i om den är sann eller inte. Men att formulera det i en eller två meningar kan jag inte!)

  ReplyDelete
 3. Tycker nog att Jan Guillou lite oförtjänt hamnat utanför prispallen.

  Att inte läsa en bok, och att säga att man antagligen inte gillar den, och sedan tjäna en massa pengar på den och därtill försvara den, trots att den reprsenterar allt man själv sagt sig ogilla. Sånt stinker helt enkelt.

  En så oseriös bokförläggare har aldrig tidigare funnits i Sverige.

  ReplyDelete
 4. Gotiska klubben,

  Jag är benägen att hålla med... Hade åtminstone gissat att han skulle nå en högre placering!

  ReplyDelete
 5. Den här kommentaren från fru Skarps försvarstal på PF:s hemsida är också sällsynt korkad:
  "Liza Marklund ... skruvade på så sätt upp verkligheten till fiktion med Mias berättelse som ramhandling"

  Skruvade på så sätt upp verkligheten? Att liza skruvat, bänt och böjt en jäkla massa står fullkomligt klart och att skriva om det i ett försvarstal kanske inte är det smartaste man kan göra.
  Har skrivit mer om citatet på min blogg. :)

  ReplyDelete
 6. Oj, det var inte dumt! Jag såg nog det när det begav sig, men hade glömt. Bra inlägg på din blogg, DonAlce!

  ReplyDelete