11 April 2009

Publiceringar på gång – mina nyhetsreportage!

NEW YORK Den här helgen har jag av en slump två stycken publiceringar i min favoritgenre nästan samtidigt: dagstidnings-nyhetsfeature i 10 000-teckenklassen (fast inte ens så många tecken räcker riktigt till, egentligen, för att få med allt man vill säga och alla nyanser).

De är båda exempel på det jag här i bloggen kallat multisourced reporting, och att träffa nyheterna. Tidsödande men kul jobb!

Reportage från Oxelösund i Sydsvenskan, min personliga lilla uppföljning av Gömda-debatten (och min debut i den tidningen, med undantag för att jag haft massvis av TT-texter inne i den!). Ni får kolla pappersblaskan för att se bilderna.
"En utmärkt artikel. Lätt och ledig, men tar ändå upp allt väsentligt i historien" skriver signaturen BaalZeBub (tack!).

Och imorgon, på självaste påskdagen, kommer ett reportage jag skrivit för Svenska Dagbladet. Det handlar om Annika Östberg Deasy, och är ett försök att balansera bilden av henne som antingen offer eller förövare; oskyldigt lamm eller förtappad brottsling.

Jag återkommer i flera bloggposter här med överskottsinformation från min research till denna text. För det finns mycket att diskutera.

Som jag skrev igår är jag förundrad över den massiva ström av stenbumlingar som en rad journalister och debattörer plötsligt valde att slunga mot henne, och mest mot mediernas skildringar. Dessa kan förvisso diskuteras, men att det blev en sådan massiv backlash kändes jobbigt.

Och det känns jobbigt att min text inte kunde vara ännu mer nyanserad. Jag hade till exempel inte alls plats att diskutera situationen på kaliforniska fängelser, och varför det var Annika Östbergs smala lycka att hon är svensk medborgare. Annars skulle hon få sitta på det där fängelset till döddagar. Nu tog det bara 27 år att komma ut...

Och om inte annat ska jag i kommande inlägg roa er med att citera lite ur ett förhörsprotokoll från "Board of Parole Hearings"på Annika Östbergs Deasys fängelse i höstas.

/Gunilla

3 comments:

 1. Ser fram emot härlig läsning..! Btw är din inbox full... :)

  ReplyDelete
 2. Hej,
  Tack för en mycket väl balanserad och tydlig text i Sydsvenskan. Väl genomarbetad som den är blir det säkert också en mycket bra introduktion för nya "undrande". Dessutom innehåller den ny information - från mycket nära källor - för många som redan tidigare försökt följa debatten.

  Bra jobbat!
  Jonas F.

  ReplyDelete
 3. Jättebra artikel i Sydsvenskan!! :-)

  ReplyDelete