14 September 2009

Kompis med Colusa-Dan

NEW YORK Nu har jag, mycket oväntat, blivit "kompis" per telefon med inkassofirman G C Services representant i Colusa County. Han bor i Sacramento, jobbar på indrivningskontoret i tingshuset i Colusa samt jobbar extra som försäljare (eller vad det nu var).

Så snart jag kunde i morse ringde jag och försökte komma i kontakt med domaren på Colusa County Court, som Stefan så klokt föreslog i kommentarerna här, för att försöka beveka honom att mildra min bot.
Jag hade skrivit en rad stödfraser på en lapp, typ "I'm so sorry I did not meet my obligation to be in court in February" och "I would like to get a chance to explain myself" – allt för att få domaren att se mig som en god men missförstådd samhällsmedborgare.

Kanske skulle jag kunna få honom att begripa att jag inte hade fattat att jag skulle ha infunnit mig i Kalifornien-domstolen i februari, och möjligen stryka alla böter åtminstone för att ha uteblivit – samt helst också inkassoavgiften. Det vill säga hundratals dollar. (Böterna för att ha smitit från en polisbil och för att ha kört med fel körkort tror jag skulle bli knepiga att slippa.)

Men det var tyvärr lönlöst. Personalen på domstolen sade att jag var tvungen att ringa till inkassofirman igen. Då var det ju kört, insåg jag, för de har ju inget intresse alls av att mildra några skulder – tvärtom. Ju högre skulder, desto bättre för dem!

"Ring till Dan", sade tjejen på kansliet, och mitt intryck av hur oseriöst allt detta är fortsatte. Hon påstod att hon inte ens visste hans efternamn!

Så jag lämnade ett meddelande på "Dans" telefonsvarare – men ångrade mig genast, för att på så vis ha bekräftat min existens för indrivarna.
Antagligen bättre att bara gå under jorden, byta namn, byta telefonnummer, flytta... eller hävda att de jagar någon "Anges Gunilia" som jag tyvärr inte känner till. (Det visade sig dessutom genom domstolen att de faktiskt hade skickat en kallelse, dock till gatunummer 236 istället för 2367... Så allt hade gått i retur.)

Jag ägnade en stor del av eftermiddagen åt att söka efter information om G C Services, och insåg vilken skum firma det är. Se bara alla upprörda vittnesmål som ligger som kommentarer på denna sajt: http://gc-services.pissedconsumer.com!

Jag surfade även fram massor av intressant information om trafikförseelser i Kalifornien, talade med Department of Motor Vehicles i New York, hittade den märkliga sajt vars affärsidé är att sälja information om hur man förstår sig på DMV:s regelverk, försökte förgäves få tag på någon konsumenträttsaktivist i Sacramento, en kompis i Washington med koll på hur man tar sig fram i USA och brännvinsadvokater specialiserade på trafikböter i norra Kalifornien ... och började liksom få inramningen till hela rättsfallet.

Men när jag egentligen väntade på ett telefonsamtal från en av de försvarsadvokater jag ska träffa imorgon (apropå terrordomen) så ringde Dan från G C Services i Colusa. Och han lät länge lika bistert omedgörlig som alla andra motsvarande personer har tendens att göra i USA. Fast...

...det hela urartade snabbt, till vad som märkligt nog blev "årets absolut trevligaste samtal med en okänd person"!

Det tyckte vi nog båda. Vi pratade om onda trafikpoliser, om studier i Chico (där jag var i november, och där han studerade kommunikation en gång i tiden), om risodling, om hur trist det är i Stockton (tyckte han, men jag hade ju en fantastiskt trevlig dag där i fjol, med Welcome to Stockton-tårta och allt!), om husutmätningar, om varför svenskar kan ha intresse av att läsa om den amerikanska subprime-krisen ("you know, my parents lost a third of their savings last year" högg jag till med för att göra det begripligt – och han bara gapade, inte en aning om de globala effekterna), om den svenska fastighetskrisen på 90-talet, om Arnold Schwarzenegger, om författardrömmar (han vill skriva en självhjälpsbok om relationer, men hinner inte på grund av jobben med inkassofirman och ett extra jobb), om en resa till Mexiko han gjorde med några vänner, om olyckliga människor med höga bötesbelopp han stöter på i sitt jobb, om körkortsprocedurer, om hur vackert det är i trakterna kring Fort Bragg, om Mendocino, om vikten av att inte bara jobba utan ha ledigt ibland, om att bo i Harlem och mycket annat. Vi pratade med varandra i över en timme!

Det var förstås en smula manipulativt från min sida, det vill säga med syftet att väcka sympati – men inte bara. Det var ett fascinerande samtal, som jag beklagar att jag inte spelade in till mina memoarer och som även fick mig att rekapitulera fjolårets bilresa i norra Kalifornien.

Dan sade "Wow!" när jag berättade hela historien om mitt klammeri med California Highway Patrol, det vill säga hur icke-tända helljus sakta men säkert hade eskalerat till en rättsprocess och dryga böter.
Och så förklarade han att han inte finns på inkassofirman för att driva in pengar – utan för att hjälpa folk hitta alternativ (medan de galningar som ringde mig i fredags jobbar på någon slags provision).
Han talade om alla stackars människor som åkt på i hans tycke orättmätiga skulder – och verkar helt enkelt vara en lätt blödig typ, som nog inte har på en inkassofirma att göra...
Vidare berättade han öppet om hur alltfler domstolar börjat jobba med firmor som G C Services för tio år sedan, för att få in fler böter. Flera gånger under vårt samtal sade jag: "Wow, I really should come and do a story on this!".

Så, mina alternativ nu är:
1. betala $1 364 i böter
2. incarceration (alltså att bli inburad – på gäldstugan, i det här fallet, antar jag)

Jag skulle också kunna betala, men ändå begära att domstolen tar upp fallet till prövning igen. Han trodde dock inte att jag har några utsikter att lyckas med det, eftersom Colusa County Court är en liten och ovanligt strikt domstol där man minsann inte ser med blida ögon på när folk bryter mot lagen hur som helst... "It's pretty black and white here, not like in other places where the judge might be understanding of a particular situation", förklarade han.

Men visst kunde det vara intressant att få stå inför rätta i ett litet tingshus på den kaliforniska landsbygden en vacker dag, så jag har inte avskrivit möjligheten att skriva till domaren... Sådana här rättegångar hålls, fick jag veta, bara var fjärde onsdag, och jag måste infinna mig personligen på plats – så det vore svårt bara att få till en timing.

Nå, det visade sig att de elaka indrivarna – de som ringde i fredags och sade att jag skulle åka på en aggressiv avgift, om jag inte gjorde upp om en betalningsplan med dem senast idag, måndag – hade gangstrat!
Dan förklarade att de – som sitter och ringer från okänd plats i världen, möjligen i Texas – jobbar på individuell provision, och att $1 364 är en rejäl summa (att få provision av) även för dem. MEN de har ingen rätt att lägga på mer pengar, och bötesbeloppet kommer alltså att förbli $1 364. Inga avgifter, inga räntor, vad indrivarna än påstår.

Så nu har jag kommit överens med "Dan" (som heter Martin i efternamn, eller möjligen Martinez) om att jag ska betala av pengarna till direkt till domstolen. I min egen takt!

Det räcker med att jag skickar en check till Colusa Court på sisådär 10 dollar, och sedan kan jag skicka mer pengar när jag kommer på grön kvist i framtiden... Domstolen får pengarna och Dan skickar ett kvitto.
Däremot kan jag inte få körkortstillstånd i USA så länge skulden är obetald, och det ser förstås inte bra ut i registren om jag vill skaffa en trafikförsäkring i Kalifornien.

Men, jag slipper alltså bli skuldslav hos G C Services. Och Dan och jag ska ses och äta middag i Stockton eller Sacramento nästa gång jag är i norra Kalifornien, hahahaha. Eller om vi ses i Colusa Courthouse härnäst. Som sagt, allt för storyn.

/Gunilla

3 comments:

 1. ....... mmmm ... borde inte de styrka att de skickat det där/de där breven till dig? Vem ansvarar för att det blev fel adress och att du således aldrig fick brevet/breven? Läste de fel på GC eller domstolen eller stod det fel i de handlingar som de hade som underlag?

  Det borde gå att "brännvinsförhandla" beloppet ... ja, ja. Kan bara önska dig lycka till i kampen. Men du borde verkligen få tala med THE judge som utfärdade allt från början. Kan de verkligen vägra dig den kontakten?

  ReplyDelete
 2. Se där! Inte roligt med $ 1.364 i böter, men bättre att betala av det med Dan än med kanske-Texas-gangsterna.

  ReplyDelete
 3. Haha, det är där civil-rights-westernfilmen "Sheriff i het stad" från 1970 uspelar sig. Rasism, misshandel och egenmäktiga vita medborgare i kostym och Stetsonhatt i en liten stad som får sin förste svarte sheriff. Ganska sevärd, faktiskt.

  ReplyDelete