30 December 2009
Pojken bakom väggen
Här är omslaget till min mammas lilla bok, som inom kort går att beställa från Liten upplaga, Bokus och AdLibris. Den handlar om min storebror Petter, till höger på omslagsfotot, och hans korta liv. Mer om boken nästa år!
/Gunilla
26 December 2009
God fortsättning till er alla..!
STOCKHOLM Det krävdes en hel del tankemöda för att sätta ihop detta änglaspel – men till sist lyckades jag. Märkligt nog har jag aldrig tidigare haft något änglaspel, men från och med nu blir det ett bestående julinslag i Casa Kinn. Jag visste inte ens att de tillverkas i Sverige, men det gör de! Det svaga klingande ljudet hörs tyvärr knappt i videon ovan...
Gunilla
22 December 2009
Årets största mediehändelse
Marklund vs AntonssonJag röstar på ett av de fem första alternativen, men egentligen borde jag ha valt "något annat". Jag tycker att den stora strukturomvandlingen och lågkonjunkturen inom mediebranschen är årets största mediehändelse – fast det är ju varken avgränsat eller särskilt kul att ha med i en omröstning, förstås.
The Pirate Bay-rättegången
Boströmartikeln
Aftonbladets SD-publicering
Expressens Guillouavslöjande
Något annat
Jag har däremot skrivit en krönika om detta, från amerikansk horisont, i senaste numret av Journalisten – så leta upp det, om ni kan!
/Gunilla
Det nya svarta...
21 December 2009
Ur arkivet "Krisen för USA:s medier fortsätter"
/Gunilla
Hälften av USA:s dagstidningar kan vara borta inom tio år, tror forskare som anser att medierna varit för långsamma med att anpassa sig till nya läsvanor.
– Folk har ju tillgång till information från hela världen på sina datorer, säger Vincent Crosbie, medieforskare på Syracuse-universitetet.
– Det är främst en kris för dem som äger och jobbar på tidningarna, men visst blir det även en kris för journalistiken och demokratin. Tyvärr var medierna sena med att anpassa sig till hur folk tar till sig information. Även äldre läsare är numera uppkopplade.
Crosbie tror att mediedöden i USA fortsätter det närmaste decenniet, och att dagens tidningsbestånd halveras.
För affärsmodellen – att bekosta journalistik med annonsintäkter – fungerar allt sämre. Företag annonserar mindre i dåliga tider, eller i andra kanaler. Krisen är kännbar även för de reklamberoende tv- och radiostationerna, även om nedgången enligt många analytiker nu planar ut.
Tveeggat svärd
Nyligen kom beskedet att Washington Post stänger sina redaktioner i New York, Los Angeles och Chicago. New York Times, Boston Globe, Chicago Tribune och Los Angeles Times kämpar också med att klara såväl lågkonjunkturen som det stora teknikskiftet i branschen, genom uppsägningar, l önesänkningar och andra besparingar.
–Internet är ett tveeggat svärd, säger kommunikationsforskaren Len Shyles på Villanova- universitetet.
– Å den ena sidan ger det alla en röst och gör samhället mer demokratiskt, å den andra blir det svårt att avgöra trovärdigheten hos avsändarna.
Alla mediebolag söker febrilt efter nya affärsmodeller. Storförlag som Conde Nast, Hearst och Time Inc gick nyligen samman för att skapa en tjänst för att sälja artiklar via nätet.
Rika donatorer
ProPublica i New York genomför exempelvis journalistiska kartläggningar tack vare pengar från rika donatorer.
– Vi är nöjda med vad vi lyckats göra än så länge, meddelar Richard Tofel på ProPublica.
– På 18 månader har vi publicerat över 125 artiklar i ett 40-tal medier vi samarbetar med: tidningar, tidskrifter, sajter, TV och radio.
Sajten Spot.Us låter läsare i San Francisco-trakten och Los Angeles finansiera artiklar genom att donera småbelopp.
– Jag tror att det är viktigt att ha en meny av affärsmodeller, säger Elizabeth Larson, som är lokalredaktör och driver en egen, ambitiös nyhetssajt i norra Kalifornien: Lake County News.
Hon lyckas försörja sig själv och betala frilansmedarbetare, genom att sälja annonser och stödprenumerationer.
– För att amerikansk journalistik ska klara sig måste nyhetsföretagen förstå sina läsare, satsa på meningsfulla storys - och hitta det bästa sättet att ge information till samhället.
Gunilla Kinn/TT
Fakta: Tidningskamp för överlevnad
Tribune Co, som äger Chicago Tribune och Los Angeles Times, är ett av många skuldtyngda mediebolag i konkursförhandlingar enligt det så kallade Chapter 11.
The Philadelphia Inquirer, Boston Globe och San Francisco Chronicle är andra klassiska tidningar i farozonen.
"Chronicle" riskerade nedläggning i våras, innan en prishöjning räddade intäkterna. Men krisen är inte över. San Francisco kan bli USA:s första större stad utan traditionell tidning.
Ann Arbor News från 1835 tryckte sitt sista nummer i somras, och Ann Arbor i Michigan saknar nu lokaltidning. Rocky Mountain News i Denver, Colorado från 1859 och Tucson Citizen i Tucson, Arizona från 1870 lades ner i våras (men respektive stad har ännu varsin nyhetstidning).
Seattle Post Intelligencer från 1863 finns nu endast på nätet, liksom Christian Science Monitor.
Ett känt magasin som inte klarat lågkonjunkturen är mattidningen Gourmet. (TT)
18 December 2009
Klimatmötet blev som avslagen julmust
Texten nedan skrev jag i söndags, för Veckans Eko/Ekolådan. Det är alltid lite vanskligt att skriva om nyhetsföreteelser i medier som inte är minut- eller åtminstone dags-nyhetiga, men jag tycker att den höll ganska bra veckan igenom (fast jag stack väl inte ut hakan direkt).
Det var tyvärr den enda texten inför klimatmötet jag lyckades få i uppdrag att skriva, annars finns det ju en hel del amerikanska vinklar på detsamma.
/Gunilla
(som kommer att mellanlanda en timme på Kastrup imorgon)
Till Ekolådan, skriven den 13 december
Denna vecka anländer miljöministrar och statsöverhuvuden till Köpenhamn för att avsluta FN:s 15:e klimatkonferens. Frågan är om avtalet blir något att hänga i granen, eller om det blir som avslagen julmust.
Tanken var att årets klimatmöte skulle ge en ambitiös uppdatering av Kyoto-protokollet från 1997, och att fler länder skulle förbinda sig till mer. Men under hösten blev det uppenbart att COP15, som konferensen kallas internt, kanske inte skulle bli någon stor framgång för internationellt miljösamarbete.
Dilemmat blommade ut vid FN:s toppmöte i New York i september. Både USA:s president Barack Obama och hans kinesiske kollega Hu Jintao talade då vackert om vikten av att tänka på framtida generationer genom att begränsa koldioxidutsläppen. Men ingen av dem kom med konkreta löften. Det blev uppenbart att USA och Kina – som lurpassar på varandra vad gäller klimatförhandlingar – fortsatt skulle bli svåra att få med. Samtidigt är de de viktigaste, eftersom de står för 40 procent (omkring 20 procent vardera) av världens utsläpp.
Hösten fortsatte med motigheter för de tjänstemän som förhandlat inför Köpenhamnskonferensen. Målet, om någon missat det, är att komma överens om hur mycket koldioxidutsläppen ska begränsas – och vad de olika länderna ska ta ansvar för.
EU-länderna har förbundit sig att minska sina utsläpp med 20 procent till 2020 (jämfört med 1990) medan USA – som ej signerat Kyoto-protokollet – ligger på 3–4 %. FN:s klimatforskarpanel IPCC gissar att utfallet totalt sett nu blir 8–12 %, men att det skulle behövas en minskning med 25–40 % för att ge resultat.
COP15 är fullt av aktivister, lobbyister, forskare och andra som vill påverka – som företrädare för ursprungsbefolkningar, redan direkt drabbade av temperaturväxlingar.
Utvecklingsländernas representanter vädjar om att de rikare måste ta hänsyn till deras behov – men här finns skilda intressen mellan halvindustrialiserade Kina, Indien och Brasilien, och fattiga (afrikanska) stater. Troligen kommer avtalet att innehålla satsningar på klimatbistånd.
Med 192 stater som förhandlar är något annat än en urvattnad kompromiss knappast möjlig. Den djupa lågkonjunktur som världen befinner sig i har bidragit till att klimatfrågorna fått minskad prioritet, och det breda, folkliga tryck som Fredrik Reinfeldt säger sig känna stöd av märker få andra statsöverhuvuden.
USA:s kongress har prioriterat sjukförsäkringsreformer framför klimatfrågor. Barack Obama må ha en helt annan medvetenhet om de senare än sin företrädare – men är bakbunden av senaten, där en majoritet inte vill se några avtal som begränsar amerikansk industri.
Trots allt tar de flesta i Köpenhamn det som ett gott tecken att Obama dyker upp på fredag. Hans närvaro skapar ett extra tryck på alla förhandlare att komma överens om något som åtminstone kan kallas en framgång. Sedan börjar arbetet med nästa miljömöte.
Gunilla Kinn
Konferensens egen hemsida: http://en.cop15.dk
Liten hälsning till förhandlarna i Köpenhamn
NEW YORK Det här fotot tog jag utanför Ilulissat sommaren 2005. Det har varit publicerat i Fokus, Miljöaktuellt och Amnesty Press. Sedan jag var där har det lilla samhället invaderats av politiker och andra som varit där på klimatdomesdagsstudiebesök (de flesta har förstås flugit till Grönland, så även jag).
Med hopp om att några glada nyheter snabbt kommer från Köpenhamn... Från Detroit lät det ju inte så glatt idag.
/Gunilla
Big Apples on the S
Tipstack: Magnus Söderberg!
/Gunilla
17 December 2009
Tiger, 2
/Gunilla
14 December 2009
Fira jul, nyår och trettondagen i Harlem!
NEW YORK Här är mitt vardagsrum, och två av mina totalt *åtta* fönster. Detta rum plus mitt sovrum, kök och badrum (det vill säga hela min lägenhet utom mitt kontor) hyr jag ut framöver, medan jag är i Stockholm. (Vem vet, kanske far jag iväg på någon reportageresa i något spännande land också – en längre vistelse i Vietnam och Kambodja står på önskelistan, men det kan bli någonting helt annat. Eller ingenting, just nu lutar det tyvärr åt det.)
Lägenheten är ledig från och med fredag kväll, det vill säga från den 18 december, och tills jag kommer tillbaka – vilket jag inte vet riktigt när det är, eftersom jag inte köpt någon biljett ännu. Det beror delvis på hur länge jag lyckas hyra ut här. Just nu förhandlingsbart!
Grundpriset är det som står här, det vill säga $150/natt ($100 fr o m den elfte natten) för 1–2 personer.
Jag har dock inte möjlighet att hyra ut flera omgångar, eftersom jag inte har någon som kan se till lägenheten mellan gästerna, och är därför ute efter gäster som vill vara här minst tio dagar. Det är eventuellt möjligt med sängarrangemang för fler (fåtöljen till vänster på bilden går t ex att bädda).
Idealt sett skulle jag vilja hyra ut 19 december – 19 januari = en månad = $ 2 000; eller med andra slutdatum i januari.
För min del är det också OK att överlappa i januari (jag flyttar isåfall in i kontorsrummet). Priset är dock detsamma oavsett om jag är här eller ej. När jag är här ingår dock frukost för den som vill!
Fler bilder finns här: http://harlemhomeawayfromhome.blogspot.com/2009/09/nytagna-foton-pa-sovrum-och-vardagsrum.html och mer info i största allmänhet här: http://harlemhomeawayfromhome.blogspot.com.
Sängkläder kan jag bistå med. Här finns också ett välutrustat kök, med diskmaskin, rymlig spis och stor kylskåp (ej mikrovågsugn).
Wifinätverk/Internet, ej TV.
Läget är ypperligt, med ABCD-tunnelbanan inom kvarteret (A och D går express downtown) och gångavstånd till flera bra matbutiker, restauranger och barer. Nära till bl a Columbia University och Central Park.
Det är alltså bara några dagar innan jag sticker, så snabba puckar – hör av er snarast vid intresse! Det är alltid bra att veta när jag "stänger" lägenheten om och när det kommer gäster. Nyckel kan överlämnas i exempelvis Stockholm.
Det går också bra att boka "bed and breakfast" under våren! Minimum tre dagar.
För alla gäster ingår förstås skräddarsydda tips och råd om saker och ting att göra i New York – om jag är här av mig personligen, annars per mail.
/Gunilla
gunilla@kinn.se
P S Lägenheten är tyvärr inte särskilt barnsäkrad.
Eftersom den ligger på fyra trappor utan hiss är det också knepigt för personer som skulle vara betjänta av hiss (den närmaste tunnelbanestationsuppgången har heller inte någon sådan). Men jag har haft gäster från 1 till 75 år övernattandes här, så det mesta går!
Länkar till styckmordsrättegångens efterspel
Da Costa-fallet är förstås en vettigare beskrivning av det hela, se Anders Carlgrens blogg om detta och mycket annat. Carlgren följer hela den pågående rättegången.
/Gunilla
13 December 2009
Elvis och bloggen önskar alla en fin Lucia-dag!
Tipstack: T.
/Gunilla
12 December 2009
Mamma på kurs
Min mamma jobbar fortfarande som urolog i olika sammanhang, bland annat på Sabbatsbergs sjukhus.
Men vid (snart) 72 års ålder inleder hon nu också en karriär som författare... Idag på seminarium om *författarrollen* – se bild ovan.
Det kommer mer information om hennes bok här framöver, men ni kan redan nu kolla på länkarna nedan.
Pojken bakom väggen – på denna Google-sajt, på Facebook och på Twitter (för närvarande samma som Facebook-flödet).
/Gunilla
11 December 2009
Tiger tar time out
Skönt att han äntligen låter bli att anklaga andra för att vara "irresponsible".
Jag noterar att kommentarsfunktionen denna gång är avstängd. Det förra inlägget av Woods på hans egen fansida genererade över 24 000 kommentarer...
/Gunilla
10 December 2009
Jag skriver om Golfklubbsgate i Newsmill
NEW YORK För en vecka sedan började jag skriva på en synnerligen spekulativ text om hur det luktade eskortservice-verksamhet om Rachel Uchitels cover up-intervju i New York Post den 1 december. Texten blev dock för spekulativ, till och med för att bara publiceras här på bloggen – så jag stannade vid ett kort utkast som jag aldrig lade ut.
Men dels har väl de flesta publicistiska spärrar redan släppt i den här tragiska härvan, så även mina; dels dök det häromdagen upp texter i Deadspin och Blackbook som möjligen besannade mina spekulationer och förklarade hur det funkar i idrottens glammiga undre värld – på ett mer initierat sätt än vad jag förmådde.
Så jag kunde inte låta bli att skriva en lång text som nu ligger ute hos Newsmill – trots att inte ens kvällstidningarna velat plocka upp resonemangen (jag är övertygad om att deras reportrar också hittat Deadspin).
Som ni kommer att märka om ni läser den har ingen mindre än Tiger Woods svärmor en gång direkt inspirerat mig att göra ett grävjobb om eskortservicebranschen.
Något jag inte kunde låta bli att kommentera när jag för några år sedan var på en pressträff hon hade på svenska FN-missionen, när hon som migrationsminister var på besök i New York – minns inte om hon mindes det så noga. Men vi hade ett kort, trevligt samtal om detta och hennes tid som journalist/publicist – att de publicerat en text som bland annat handlat om eskortservice mindes hon förstås.
Jag kan egentligen ingenting om vare sig eskortservicebranschen eller de förment exklusiva New York-klubbarna. Jag har heller ingen aning om vad som egentligen är sanningen om Rachel Uchitels businessverksamhet.
Dessutom tycker jag att det är komplicerat att skriva om frågor med moraliska dimensioner; jag vet inte ens vad jag tycker om exempelvis den i grunden moralistiska sexköpslagen.
Men det finns heller ingen anledning att göra som Tiger Woods önskar och låta bli att skriva om att dessa klubbar är en plattform genom vilken otrohet kan bedrivas, tillika med många intressanta ekonomiska komplikationer. (Läs gärna Sofia Mirjamsdotters text om att otrohet enligt henne angår andra än de närmast berörda, på Bloggvärldsbloggen. Här utvecklar hon resonemanget.)
De texter jag har på deadlinelistan härnäst handlar om: sjukvårdsreformen, klimatmötet i Köpenhamn och bistånd till Afrika. Så jag har goda chanser att höja standarden och tråkighetsfaktorn framöver.
Fast om någon redaktör beställer texter om "Golfklubbsgate" ska jag med glädje skriva. Vore ju bra att dra in lite kulor, ifall jag får Rachel Uchitels advokat Gloria Allred i hälarna... (Transparens: Jag har inte fått betalt av Newsmill för denna text.)
Gunilla Kinn
P S En golfsajt har ett rundabordssamtal, med folk i branschen – bland annat om de vanskliga källorna (mina markeringar):
Cameron Morfit: An interesting question to ponder: Without the tabloids doing their thing, does this story ever see the light of day? I suspect not. The week, especially the positive reaction to Jesper Parnevik's candor, reminded me how much fear there is/was of Tiger and IMG, and how much Tiger and IMG had controlled the message for 13 years. It seems like it took a probable payoff to a source to let it all come spilling out.
(– – –)
Jim Herre: The real eye-opener for me has been how TMZ.com and Radaronline.com have been cited as credible sources by lots of media outlets, even though the websites' sourcing is beyond flimsy. The fact is, we really don't know what's true and what's not.
Farrell Evans: There are no facts, really. All we know is that Tiger isn't in control of what's out there. We have some text messages and a voicemail, but we have no bulletproof evidence of Tiger "knowing" any of these women in the Biblical sense. At this point perception is much more powerful than whatever the reality is.
(– – –)David Dusek: Hard to believe that Team Tiger — famously close-knit and successful for the past 12 seasons — won't be affected somehow by this. Tiger is ultimately responsible for his actions, and he's said as much in his statement, but I think at least one head rolls at some point.
Anne Szeker: If some of his handlers don't get dropped over trust issues, they should be dropped over how poorly this situation was handled, and how quickly it spiraled out of control.
Erixon gillar något Obama säger!
Det är en rejäl omsvängning. Erixon har knappast någonsin erkänt att Barack Obama gjort eller sagt något bra. (Jag har ännu inte hört fredspristagarens tal och har inga synpunkter på det.)Jag är förvånad. Överraskad. Men kanske är det så att vi här ser tecken på att Barack Obama till slut verkar växa in i rollen som Amerikas president.
Det här är det första talet jag gillar av Obama, sedan jag hörde honom på demokraternas konvent sommaren 2004. Det här var första gången han inte höll en repris av det talet.
Fortsätter Obama i den här tonen, då får jag kanske ompröva min mycket kritiska hållning….
Uppdatering: Det verkar verkligen ha varit ett bra tal, av referaten att döma – som detta av Mats Larsson i Expressen.
/Gunilla
08 December 2009
Uthyres: tvåa i Williamsburg, Brooklyn
/Gunilla
1-bedroom in Williamsburg starting January 1st for 3 to 6 months, $1 200
I'm subletting my fully furnished apartment for $1200/month. This is a two-bedroom apartment but one of the bedrooms is not included in the sublet as I will use it to store my things. I will be in Europe during the sublet except for a two-week visit, during which time we'll split the rent and I'll stay in the second bedroom. This means you'll have the entire apartment to yourself most of the time.
Ideally this is for one person or a couple as the bedroom that’s available has a queen-sized bed.
The rent includes heat and water. Utilities and internet come to about $80 to $100 extra per month.
Transportation is great. It’s located near the second stop on the L subway line and the first stop in Brooklyn on the JMZ. It takes about 15 minutes to reach Union Square in Manhattan.
The apartment is about 630 square feet (about 60 sq meters) with a living room, an eat-in kitchen, a bathroom with a tub, and it has high ceilings and wooden floors throughout. It's near all sorts of trendy bars, cafes, galleries, restaurants and boutiques in Williamsburg.
I'm a freelance writer, very quiet and would be very respectful of your space while I'm in town.
Please send me an email if you're interested. Tell me where you're from, why you're visiting NY, if you're single or a couple, and the length of your stay and I'll get back to you. I don't have any photographs at the moment.
Thanks!
Karen
kar2044@yahoo.com
Inte OK att mailare får obekväm publicist sparkad
Det här är verkligen inte OK, Fredrik Lindbladh/Villaliv och Ballingslöv! Carlqvists böcker och bloggande om familjerättsfrågor är helt skilda från villatidningsmakandet i tid och publicistiskt rum. Jag hoppas verkligen att Publicistklubben, Journalistförbundet och andra berörda organisationer agerar, och att mediebranschtidningarna fortsätter bevaka detta, för det är en viktig branschfråga. Journalistik blir helt omöjligt att utöva, och åsikts- och yttrandefrihet omöjlig att upprätthålla – om enskilda individer ska ha rätt att utöva hot och utpressning mot människor på det här viset.
Uppdatering:
http://www.second-opinion.se/so/view/911
Ballingslöv AB har inte dragit in några annonser, säger Anders Wassberg. Han är vd för koncernen Ballingslöv International, där Ballingslöv ingår./Gunilla
– Det stämmer överhuvudtaget inte alls. Vi har inte lagt några värderingar på medarbetare hos de tidningar vi annonserar.
Det stämmer att Ballingslöv fått mejl från en person som skrev otrevliga saker om Ingrid Carlqvist, berättar Anders Wassberg.
– Vi tog då kontakt med Villaliv och informerade om att vi hade fått det här otrevliga mejlet. Med det var vi nöjda. Det här var några månader sedan, och vi har fortsatt annonsera under hösten.
P S För att vara tydlig: jag känner inte Ingrid Carlqvist och har aldrig träffat henne; enbart utväxlat enstaka mail samt läst inlägg på hennes gamla och nya blogg samt en av hennes böcker (som jag ska skriva något om här så snart jag hinner).
Var en Tiger (inte)!
NEW YORK Visst är det konstigt att det dykt upp så många Tigerskämt på sistone (det är verkligen tacksamt med både golf- och tigertemat!) men ännu inte så värst många kreativa remixar av alla de annonser som måste finnas med Tiger Woods?
Ovanstående reklam är ju ingen remix utan autentisk. Men det kommer säkert många hemknåpade varianter på Nike-, Accenture och Tag Heuer-reklam framöver.
Tipstack: A!
Jodå, jag vet att det finns en resebyrå som genast började stoppa in en bilkörande tiger i sin egen marknadsföring.
Jag har nämligen läst nästan allt som går att läsa om denna sorgliga soppa. Nyheter och sådant dyker ju upp på Radar Online, TMZ och i diverse tabloid- och veckotidningar – men det är hos Daily Beast man, som komplement, hittar de mest initierade fördjupningarna av saker och ting, t ex prostituerades yrkesetik jämfört med så kallade "älskarinnors", om varför folk använder Ambien och om golf-groupies.
Och lita på att sponsorerna, som först förklarade att de stödjer Tiger och hans familj, började dra öronen åt sig för några dagar sedan.
Nämligen när det visade sig att det inte bara handlade om någon enstaka älskarinna – utan om rent rockstjärnebeteende, att han oansvarigt kan ha utsatt sin familj för hälsorisker och att han tycks ha använt droger på ett sätt som kanske inte anstår en barnidol och toppidrottsman.
Kanske skulle PR-konsulterna ha satsat på en helt annan image från början: en röjig Tiger Woods i den stiffa golfvärlden, istället för en tråkig renlevnadsman. Möjligen hade det fungerat lika bra, fast på ett annat sätt – och Tiger hade sluppit leva dubbelliv.
/Gunilla
03 December 2009
Catrine da Costa-länkar
/Gunilla
Gunilla,
Jag såg att du skrivit om da Costa igen och tänkte att jag kunde pracka på dig två länkar igen.
Den första gäller min uppfattning om själva kärnan kring varför justitiemordet överhuvudtaget möjliggörs.
Utan Jovan Rajs inblandning hade det som skedde aldrig skett. Oftast har kritiken med emfas riktats mot t ex radikalfeminister, men utan Rajs så faller grunden.
http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/30/forhindrade-rattslakaren-losningen-av-mordet-pa-catrine-da-costa
Den andra artikeln går till Rigmor Robert och Marianne Ahrnes blogg. De bloggar om rättegången på plats.
http://www.catrine2009.blogspot.com
M v h
Patrik Nyberg
02 December 2009
Dubbel anledning köpa Expressen idag
Citat:
"Både under researcharbetet och i sluttampen av utgivningen av min bok Jorden de ärvde om den markägande adeln försökte jag sälja delar av materialet till tidningar. Refuseringarna såg olika ut – någon redaktör tyckte att godsägarna jag berättade om verkade väl gamla, en annan tidning bollade runt stoffet mellan sina avdelningar utan att finna utrymme någonstans./Gunilla
Döm om min förvåning när detta osäljbara journalistiska material sedan genererade tjugotalet tidningsrecensioner, flera med beröm om den höga angelägenhetsgraden.
(– – –)
Att Bonniers i sina presentpåsar på förra veckans fest för Stora journalistpriset delade ut Ryszard Kapuscinskis Reporterns självporträtt är en ironi av centraleuropeiskt mått. Boken är predikan om vikten av kringresande undersökningar. Är det först när en yrkesroll är på väg ur tiden som den föräras sin romantiska aura?"
01 December 2009
Detroit flaggar på halv stång
DETROIT Stjärnbaneren hängde på halv stång utanför Renaissance Center, det komplex där GM har sitt huvudkontor i centrala Detroit, på måndagseftermiddagen. Fanorna skulle enligt uppgift hedra minnet av stupade soldater i Afghanistan.
Tiden lär utvisa om de också innebar ett dåligt omen för Saab, vars framtid skulle avgöras på det GM-styrelsemöte som inleddes på måndagskvällen och fortsätter på tisdagen.
Själv har jag – och många kolleger – tillbringat ett antal arbetstimmar med att häcka i de allmänna utrymmena inne på Renaissance Center idag, i väntan på nyheter om Saab. Kommentarer från de svenska representanterna på plats – Saabs Jan-Åke Jonsson och näringsdepartementets Jöran Hägglund – fick vi, men information från GM kan vi nog se oss om i stjärnorna efter.
/Gunilla